Kredibilna vlada

Šef diplomatije u novoj vladi Kosova mogao bi, na prijedlog Samoopredjeljenja, biti Veton Surroi, nekadašnji lider stranke ORA, piše Gazeta Expres, pozivajući se na izvore iz Samoopredjeljenja.

Surroi je blizak Samoopredeljenju od kada nije uspio da pređe census na izborima 2007. godine. Na posljednjim izborima, otvoreno je podržao Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova.
Ovaj bivši novinar se takođe pominjao i kao šef albanske diplomatije nakon što je Edi Rama odlučio da imenuje nekoga sa Kosova kao glavnog diplomatu 2011. godine.
Osnivač dnevnog lista “Koha ditore” pominjan je i kao kandidat za predsjednika Kosova, ali je ta pozicija bila rezervisana za Atifete Jahjagu, penosi Gazeta Expres.
Funkcioneri partije Vetona Sorroija, koja je ugašena, rasporedili su se u LDK i Samoopredjeljenje i zauzeli vodeće pozicije u tim partijama.
Pokret Samoopredjljenje i Demokratski savez Kosova rade na tome da imenuju neke ministre, koji nisu iz njihovih partija, kako bi sačinili što kredibilniju vladu, piše Gazeta Expres.
Kako navodi ovaj medij, mjesec dana pre izbora, Surroi je rekao da dolazak Albina Kurtija na mjesto premijera djeluje realno i pohvalio ponudu Samoopredjeljenja da formira predizbornu koaliciju sa LDK.
Albin Kurti je prvi put pobjedio na izborima održanim prošlog mjeseca, osvojivši 32 poslanička mandata, LDK je na drugom mjestu sa 29 poslanika.