Poštivanje ustava

Bislimi je izjavio da Srpska lista, ukoliko želi da uđe u novu kosovsku vladu, mora da poštuje kosovski ustav i radi u interesu Kosova.

Potpredsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Besnik Bislimi izjavio je da Srpska lista, ukoliko želi da uđe u novu kosovsku vladu mora da poštuje kosovski ustav i dokumentovati da "priznaje Kosovo i radi u njegovom najboljem interesu", objavila je Beta, pozivajući se na kosovske medije.
"Ona (Srpska lista) treba da nam dokumentuje da priznaje državu Kosovo i da će raditi na unapređenju interesa Republike Kosovo. Mi nećemo dozvoliti da na naš budžet dođu ljudi ili grupe koje rade da unište svoju državu. Ali u ovom kontekstu mislim da svaka strana ima obavezu da bude malo fleksibilnija i kreativnija“, izjavio je Bislimi, prenosi agencija.

Pobjednik među Srbima na Kosovu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer, odgovarajući na pitanja o izjavi Albina Kurtija, predsjednika Samoopredjeljenja, da u novu Vladu Kosova neće zvati Srbe iz Srpske liste, izjavio je ranije da je o tome razgovarao sa liderima na Kosovu uključujući Kurtija i istakao da je važno da Srbi imaju priliku da se izraze ne samo otvoreno u javnosti već i kroz politički proces.
Palmer je tokom boravka u Beogradu 4. novembra izjavio da je važno da se na Kosovu poštuju rezultati izbora, “i da je sasvim jasno da je Srpska lista zadobila podršku velike većine Srba na Kosovu i pravo da budu predstavljeni u Vladi”.
Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu održani početkom oktobra najviše glasova, 199.783, ili 25,6 posto, osvojio je Pokret Samoopredjeljenje, dok je Srpska lista, koju podržava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvojila najviše glasova Srba na Kosovu.