IZBORI 2019.

Iako su izbori održani 6. oktobra bili krajnje demokratski, kako navodi prištinski Lajmi, postupak prebrojavanja je još jednom ukazao na brojne manipulacije komesara političkih stranaka, za koje se tvrdi da su narušili čitav izborni proces.

Izvršni direktor Grupe za pravne i političke studije Naim Rashiti, smatra da izborni proces podriva sam izborni sistem i daje hrabrost političkim subjektima da manipulišu glasovima građana.

"Šteta  dolazi isključivo iz izbornog sistema i od hrabrosti političkih subjekata da manipulišu rezultatima prebrojavanja glasova, stavljanjem glasačkih listića u određene obrasce. To se uglavnom dešava zbog toga što izborni sistem ostavlja prostor za manipulaciju i vjerujemo da je poslednji put da sjednemo i dobro razmislimo izborni sistem kako bismo otklonili nedostatke, jer ovde imamo veliki paradoks gdje odvažni kandidat dobije glasove", kazao je on.

Što se tiče činjenice da li je Državno tužilaštvo podnelo bilo kakve krivične prijave u vezi sa nepravilnostima utvrđenim u ponovnom prebrojavanju, prištinski list KosovaPress nije dobio nikakav konkretan odgovor.

Portparol Državnog tužilaštva Ekrem Lutfiu, rekao je telefonom da u ovom trenutku ne može razgovarati o tom pitanju i da su kosovsko tužilaštvo i policijske jedinice povremeno boravile u Centru za brojeve i rezultate.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net