U prostorijama Ministarstva transporta u Prištini započelo je razmatranje glasova koji dolaze iz Srbije, čime se provjerava njihova vjerodostojnost, je li koverte koje su došle imaju otrovne sastojke.

Dužnosnici CIK-a već su započeli postupak pregledavanja i procjene koverti s glasačkim listićima koji su na Kosovo stigli iz države Srbije. Ali ovaj proces provode Kosovari s detaljnim mjerama zaštite. S maskama, posebnom odjećom, rukavicama i šeširima službenici dovršavaju postupak. To je bilo nakon alergije koju su neki kosovski dužnosnici dobili prije nekoliko dana dok su se bavili kovertama s glasovima iz Srbije. Express boravi tamo gdje se ti glasovi procjenjuju i odatle donosi slike bez komentara!

Radnici koji su uključeni u proces počeli su imati problema s jakim mirisom koverti, dok su neki rekli da počinju osjećati glavobolju.

Podsjećamo, nakon otvaranja ovih koverti 13. oktobra, 29 službenika Centralne izborne komisije je otrovano, dok je 12 pacijenata hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova u Prištini, koji su zatražili medicinsku pomoć nakon alergijske reakcije prilikom dodira sa kovertama s glasovima iz Srbije, a koji su iz bolnice pušteni prošlog ponedjeljka.

Elezi: Brojaće se samo odobreni glasački listići pristigli iz Srbije

Centralna izborna komisija (CIK) i forenzički stručnjaci otvorili su danas prostoriju u Ministarstvu za infrastrukturu i transport u kojoj se već 10 dana nalaze koverte sa glasovima iz Srbije, potvrđeno je za Kosovo Onlajn, a portparol CIK Valmir Elezi izjavio je da je u toku razmatranje i procjena tih glasova.

Potrebno je identifikovati svaki glasački listić sa kovertama iz Srbije, objasnio je Elezi i dodao da će nakon toga CIK objaviti koliko glasova je verifikovano i brojaće se samo odobreni listići.

Napomenuo je da CIK sarađuje sa drugim institucijama uz podršku Policije Kosova.

Tužilastvo i policija vode istragu, čekaju se rezultati uzoraka koverata koji su poslati na analizu u inostranstvo.

Podsjećamo, 13. oktobra je obustavljeno brojanje glasova iz Srbije, nakon što su članovi CIK koji su bili u dodiru sa tim kovertama, dobili alergijsku reakciju.

U međuvremenu, 12 pacijenta, koji su ležali na Infektivnoj klinici u Prištini, pušteno je kući u dobrom zdravstvenom stanju.