Portparolka

Bliži se kraj petogodišnjeg mandata Specijalizovanih komora Kosova i sve su učestaliji zahtjevi da Skupština Kosova ne da zeleno svijetlo za nastavak rada u novom mandatu "Specijalnog suda".

Kako piše Gazeta Express, očekuje se da će ovo pitanje, pored poziva ratnih veterana OVK, biti dodatno zakomplikovano i činjenicom da će Vladu Kosova predvoditi Albin Kurti, jedan od najvećih protivnika Specijalnog suda.

Međutim, blokada rada Specijalnog suda teško će se dogoditi ako se imaju u vidu reakcije stranih ambasada na Kosovu, posebno SAD, koje su uslijedile poslije slične inicijative Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Da će se mandat Specijalnog suda nastaviti sve dok ova institucija ne završi svoj posao, kaže portparolka "Specijalizovanih komora Kosova" Angela Griep. U izjavi za Gazeta Express, Griep kaže da je produženje mandata Specijalnom sudu za narednih pet godina utvrđeno zakonom i odobreno od strane Skupštine Kosova.

"Zakonom je utvrđeno i odobreno od Skupštine Kosova da će mandat KSC/SPO trajati još pet godina, dok Savjet Evropske unije ne obavjesti Kosovo o tome da su istrage okončane i da su svi postupci Specijalističkih komora okončani", rekla je Griep.

Ona kaže da rad ovog Suda ne zavisi od političkog razvoja na Kosovu.

"Specijalističke komore Kosova usredsređene su na sprovođenje svog mandata u skladu sa zakonom koji je usvojen o Specijalističkim komorama, Specijalističkim tužilaštvom i Ustavnim amandmanom, uprkos političkim kretanjima na Kosovu", zaključila je Giep.

A da produžavanje mandata Specijalnog suda ne zavisi od Vlade Kosova i Skupštine, kaže i kosovski advokat Kujtim Kerveshi. Kerveshi kaže da o tome odlučuje Evropska Unija.

Najotvoreniji i najglasniji u svom zahtjevu da se ne odobri produžetak mandata Specijalnom sudu su Čelnici organizacije Veterana OVK. Lider ove organizacije Hysni Gucati rekao je da Kurti mora održati "opasno obećanje" o ukidanju Specijalnog suda.

U međuvremenu, prije nekoliko mjeseci potpredsjednik ove organizacije Nasim Haradinaj rekao je da se nada da poslanici Skupštine Kosova neće glasati za produženje mandata Specijalnom sudu.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti govorio je o ovom pitanju prije tri dana. On je rekao da trenutno nije moguće ukinuti Specijalni sud, jer je za to potrebno dvije trećine glasova u Skupštini.

Kurti je rekao da Kosovu više nije potreban "poseban" sud, već normalan sud.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express