Predsjednik Organizacije ratnih veterana OVK

Predsjednik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysni Gucati, izjavio je da je iz Specijalnog suda stiglo sedam novih poziva za bivše pripadnike OVK, i dodao da poslije najavljenih hapšenja pripadnika OVK ne isključuje mogućnost izlaska na ulice u znak protesta kako bi se suprotstavili tim akcijama, prenosi Lajmi.

Gucati je rekao da se, prema podacima Organizacije ratnih veterana OVK, očekuje se da će do novembra biti uhapšene četiri osobe, i dodao da je Specijalni sud nedavno intenzivirao svoj rad slanjem poziva za razgovor bivšim pripadnicima OVK i civilima.

On je podsjetio na to da je u posljednjih 10 dana iz tog suda stiglo 50 poziva za pripadnike OVK, dok je prošle nedjelje poziv primio Azem Syla, a danas Shaban Syla, Jetullah Krasniqi i bivši rektor Ibrahima Gashi.

"Danas su ponovo stigli novi pozivi, Ibrahim Gashi je pozvan, a prema informacijama takođe su pozvani Shaban Syla, Jetullah Krasniqi, tako da je danas, ako se ne varam, više od sedam poziva pristiglo", istakao je Gucati.

Specijalni sud je povećao broj tih poziva, između 40 i 50 ih je bilo u protekloj nedjelji, a ovih dva dana više od 10, tako da je 50 poziva raspoređeno po cijeloj teritoriji Kosova, precizirao je on.

Pozivi se uglavnom dostavljaju u različitim kafićima, na ulicama... tako da je to velika sramota za pravdu koja ne pokazuje ozbiljnost, kaže Gucati i dodao da se do novembra očekuju hapšenja četiri osobe.

Ukoliko se ta hapšenja dogode, Organizacija ratnih veterana OVK ne isključuje mogućnost demonstracija ili protesta.

Gucati je kazao da Kosovo mora ostati lojalno bivšim pripadnicima OVK, koje naziva oslobodiocima i da plati troškove svima koji se pozivaju kao osumnjičeni.

Izvor: Lajmi.net / Kosovo-online