Bivši načelnik Sekretarijata Centralne izborne komisije

Bivši načelnik Sekretarijata Centralne izborne komisije (CIK) i profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu, ocjenio je da će konačni rezultati za prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu biti objavljeni za 20 dana.

Baraliu je u izjavi za Kosovo Online objasnio da nije bilo potrebe da CIK toliko odugovlači sa brojanjem glasova, i napomenuo da bi konačni rezultati morali biti objavljeni u roku od 30 dana od održavanja izbora, kako bi se što prije formirala nova vlada Kosova.

"Sistem softvera je napredan, moglo je to mnogo ranije da se završi, ali tu smo gdje smo. Proces će trajati oko mjesec dana, ako traje više od toga, to bi bilo opterećenje, i vremenski i suštinski, za formiranje nove vlade i institucija", navodi on.

Baraliu je istakao da je ovoga puta bilo više žalbi na izborni proces, što takođe utiče na objavljivanje konačnih rezultata izbora.

"Imamo i novu odluku CIK da se prebroji još oko 500 biračkih mjesta, onda imamo brojanje uslovnih glasova, oko 26.000. Tako da će biti potrebno još 20 dana da CIK objavi konačne rezultate", zaključio je on.