HAOS TOKOM BROJANJA GLASOVA

Zbog "mirisa koverti" prekinut je proces verifikacije i brojanja glasova nedavno održanih kosovskih izbora u Centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, piše Gazeta Express i navodi da su to koverte koje su stigle iz Srbije i da su neki od članova komisije dobili alergiju na rukama i licu nakon što su "dodirivali kuverte".

Devet zvaničnika CIK-a koji su se žalili na zdravstvene probleme nakon otvaranja koverti s glasovima iz Srbije zadržani su na liječenju na Infektivnoj klinici KBC Kosova, javlja portal koha.net. Mediji su ranije izvijestili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Agencija Kosovapress prenosi izjavu posmatrača procesa prebrojavanja iz nevladine organizacije Gremin Shpejtima Shujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

- Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo intenzivan miris. Neki zvaničnici koji su ih otvarali i imali fizički kontakt s njima počeli su reagirati, neki su imali crvenilo ruku i očiju te svrab. Tada je glavni zvaničnik Besnik Buzhala donio odluku da obustavi proces na neodređeno vrijeme, dok se sadržaj paketa ne provjeri, rekao je on.

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine, a nakon toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Hitni prijem KBC Kosova.

Televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da priđe Infektivnoj klinici.

Glasnogovornik Policije Kosova Daut Hoxha rekao je za KTV da policija ima informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi preporučila medijima da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Svi koji su došli u kontakt s kovertama su u stabilnom zdravstvenom stanju.
 
Kako doznaje portal "Kosovo Online", iz prostorije su izbačeni predstavnici Srpske liste, koji su se na izborima takmičili uz podršku Aleksandra Vučića, a koji se nisu žalili na bilo kakve tegobe, i pozvan je specijalni tim policije da ispita slučaj.

Ulaz u prostorije u kojima su se glasovi brojali nije dopušten, proces je prekinut i nije poznato kada će se nastaviti.

Mediji su ranije objavili da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

Stevan Veselinović ispred Srpske liste koji je bio prisutan tijekom brojanja tih glasova objasnio je za Kosovo online da su se u jednom trenutku "kao po zapovijedi" radnici koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris navodeći da izazivaju alergiju i svrab.

- Šef tog tima Besnik Buzhala je prekinuo brojanje i krenuo obavještavati policiju i neke druge organe da je moguće da su koverte zatrovane, naveo je Veselinović napominjući da je i on bio u prostoriji i držao kuverte u rukama, ali da nije osjetio ni miris, ni svrab, niti je dobio alergiju.

Potom je, kako je rekao, stigla policija, izbacila ga, iako je član CIK-a, kao i posmatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija u kojima su bile koverte, već i iz zgrade.

Dodao je da im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović je rekao da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila tako da je, kako je ocijenio, "moguće i da su unijeli unutra što god su htjeli, s obzirom na to da nije bilo nikakve kontrole o tome šta se tamo događa".
 
Veselinović smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromitiraju, da je moguće da se zamijene, i da se onima koji nisu ni dobili povjerenje građana daju nezasluženo ti glasovi, te se tako pokuša popraviti njihov 'loš rezultat na izborima' i da se "na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom".