Manjinama dva ministarstva

Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova su finalizirali nacrt sporazuma prema kojem su podjeljena ministarstva koja pripadaju jednoj i drugoj partiji.

Koalicija treba da se ozvaniči nakon što budu sertifikovani rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra, piše portal gazetablic.com.

LDK će dobiti mjesto predsjednika parlamenta Kosova, premijer će biti Albin Kurti iz Samoopredjeljenja.

Prema sporazumu, LDK će imati prvog potpredsjednika vlade, ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo lokalne samouprave, ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, ministarstvo finansija i ministarstvo za infrastrukturu i saobraćaj, rekli su portalu izvori iz LDK.

Samoopredjeljenje će pored premijera imati i ministarstvo finansija, ministarstvo kulture, omladine i sporta, ministarstvo trgovine i industrije.

Manjinske zajednice, srpska i druge, dobiće ministarstvo za povratak i zajednice i ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Dio ministarstva spoljnih poslova će biti i ministarstvo dijaspore i ministarstvo za evropske integracije.

Dio ministarstva lokalne samouprave će biti i ministarstvo javnih službi.

U medijima su danas spomenuta i imena trojice ministara iz Samoopredjeljenja. To su profesor Besnik Bislimi ministar finansija, ministarstvo zdravlja će voditi Arben Vitia, dok su kandidati za ministra unutrašnjih poslova Glauk Konjufca i Rexhep Seljimi.

Izvor: RTK2