Poruka i Evropljanima i Amerikancima

Odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas u razgovoru uživo koji je organizovao Kosovski demokratski institut o dijalogu između Kosova i Srbije, da treba reći i Evropljanima i Amerikancima da će porez biti ukinut samo priznavanjem Kosova, prenosi Gazeta Express.

Haradinaj je ocjenio da je odlazak predstavnice EU za bezbjednost i spoljnu politiku Federice Mogherini od pregovaračkog stola dobra vijest, budući da je ideja korekcije granica ili podele Kosova bila prisutna pod njenim vođstvom.

"Povratak dijaloga za stolom nemačke kancelarke Angele Merkel i umješanosti predsjednika Francuske Emanuela Macrona i Vašingtona sa njihovim izaslanikom Mathewom Palmerom je veoma dobra odluka, pošto je podjela Kosova uklonjena iz razgovora", rekao je Haradinaj.

 "Moramo da objasnimo obema stranama da se zalažemo za međusobno priznavanje, ali njihov zahtjev da se suspenduje porez pre početka dijaloga slabi Kosovo. Porez se uklanja samo priznavanjem", ponovio je Haradinaj.

"Nije tačno da je Amerika tražila bolni kompromis tako da ne bi formirali vojsku ili ukinuli porez. Lokalni i regionalni lideri išli su u Ameriku i izneli svoje opasne ideje", rekao je Haradinaj tokom razgovora.

Takođe, on je naglasio da će dijaloga sa Srbijom biti samo ukoliko postoji obostrano priznanje na trenutnim granicama.

"Dijalog u celini nije samo dijalog, ne borimo se protiv Srbije, već jesmo za  dijalog ako postoji obostrano priznavanje na trenutnim granicama. Ne bih podržao početak dijaloga sa ukidanjem poreza", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online