Samo 4.7 odsto vjeruje ovoj instituciji

Kosovski centar za bezbjednosne studije kako je ranije najavljeno, objavio je danas izvještaj pod nazivom "Percepcije srpske zajednice prema Policiji Kosova: prijatelj ili neprijatelj?", u kom stoji da je srpska zajednica i dalje skeptična prema prisustvu Policije Kosova u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, piše Koha.net, prenosi portal "Kosovo-online".

Autor izvještaja, kao i istraživač KCSS, Shpat Balaj istakao je da su politički odnosi dvije države prouzrokovali jaz između kosovske i srpske policije.

"Politički odnosi između dvije države doveli su do toga da kosovska i srpska policija nemaju saradnju. Ova situacija je takođe učinila da pripadnici bivših paralelnih struktura postanu dio organizovanog kriminala. Srpska zajednica i dalje je skeptična prema prisutnosti Policije Kosova na toj strani. Svaka akcija Policije Kosova se doživljava kao strah. Predsjednikova posjeta sjeveru zemlje smatra se provokacijom", kazao je Balaj.

On dodaje da postoje neke brojke organizovanog kriminala koje je stvorila vlast i koje je legitimisala Vlada Kosova, pozivajući se na Milana Radoičića.

"Sjever zemlje bio je meta napada. Najnoviji slučaj je ubistvo Olivera Ivanovića. Kosovo je naporno radilo na integrisanju srpske zajednice u institucije, ali ih je srpska država svela na minimum", rekao je on.

S druge strane, član PolicijieKosova Besim Hoti, istakao je da na sjeveru nema vrućih tačaka i barikada, kao ranijih godina.

"Sporazumi političke prirode sklopljeni u Briselu nisu bili isključivo zahtjevi Policije Kosova. Policija Kosova imala je važnu ulogu u upravljanju promjenama, posebno bezbjednosnim. Juna 2013, kada je osnovana regionalna direkcija, na sjeveru smo imali 18 barikada, sada nemamo vruće zone i barikade kao prije godina, nemamo incidenata", konstatuje Hoti.

Iz Odbora za unutrašnje poslove, Xhelal Sveçla,  navodi da političari često donose pogrešne odluke, a krive druge institucije i dodaje da treba promjeniti zakone, a ne upasti u zamku nepravde, pozivajući se na predsjednika Kosova i sastanke sa Radoičićem.