Nova realnost na Balkanu

Kosovski ministar pravosuđa Abelard Tahiri i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Matthew Palmer, potpisali su u četvrtak Protokol o ratifikaciji Sporazuma o izručenju između Kosova i Sjedinjenih Američkih država, navodi se u saopštenju za štampu, a prenosi Koha.

Tahiri je naglasio da ovo potpisivanje predstavlja historijski korak za bilateralne odnose dvije zemlje u oblasti pravosudne saradnje.
Sporazum odražava novu realnost na Balkanu, rekao je ministar Tahiri, a prema njegovim riječima, ovaj sporazum dalje jača vladavinu prava i subjektivitet Kosova, čineći ga pouzdanim partnerom u borbi protiv transnacionalnog kriminala.
Sporazum je, prema Tahiriju, simbol odlične saradnje između dvije zemlje i odražava principe za djelotvornu borbu protiv krivičnih djela karakterističnih za 21. vijek.
Prema riječima Tahirija, potpisivanje sporazuma daje potpuno novu saradnju između dvije zemlje, doprinosi jačanju saradnje u oblasti vladavine prava i pruža tužiocima i drugim organima vlasti, s obje strane Atlantika, nove alate za privođenje kriminalaca pravdi.
Na prethodnom sastanku ministar Tahiri je upoznao Palmera o preduzetim reformama u pravosudnom sistemu, koje obuhvataju novu krivičnu politiku, imovinsko-pravnu politiku kao i mjere preduzete u okviru programa "Pravda 2020“ za poboljšanje učinka pravosudnog sistema na Kosovu.