Hitno prebačena na Klinički centar

Arbana Xharra je sinoć pretučena od strane još uvijek nepoznatih osoba. Portal "Indeksonline" saznaje da je ona s teškim povredama prebačena u Urgentni centar Kliničko bolničkog centra, odakle je nešto kasnije otpuštena.

Kako prenosi portal "Indeksonline" bivša glavna i odgovorna urednica dnevnika "Zëri" Arbana Xharra je, po još nepotvrđenim informacijama, pretučena od strane nepoznatih osova nakon što je okončala intervju na jednoj od albanskih televizija.

Nezvanično se saznaje da je najnovija članica Demokratske partije Kosova (PDK) pretučena na parkingu.  

Arbana Xharra ima teške povrede na nekoliko mjesta po tijelu, jer su napadači koristili tvrde predmete.



Napad na Xharru su osudili predstavnici asocijacija novinara Kosova i mnoge ličnosti, među kojima je i zamjenik predsjednika PDK i ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj.

"Duboko sam uznemiren zbog ovog kukavičkog napada. Šokiran sam da se to može dogoditi ženi, majci i prije svega smeloj aktivistkinji koja se nije ustručavala da svih ovih godina smelo i otvoreno kaže šta misli. Nismo uspjeli da zaštitimo ženu koja izražava drugačije mišljenje", napisao je Hoxhaj na Facebooku i pozvao organe reda da preduzmu mjere na rasvjetljavanju napada.

Arbana Xharra je dobitnica mnogih novinarskih priznanja, a 2015. godine američki državni sekretarijat dodelio joj je nagradu za smelost i istraživačko novinarstvo.

Prošle nedjelje predsjednik PDK Kadri Veseli je predstavio Xharru kao jednu od najznačajnih ličnosti koje su se pridružile ovoj stranci.