Saobraćajna nesreća kod Slanog: Majka i sin stabilno

Državljanka Velike Britanije teško ozlijeđena u saobraćajnoj nesreći kod Slanoga, nakon višesatne operacije u dubrovačkoj bolnici stabilno je, kao i njezin teško ozlijeđeni sin, koji je u splitskoj bolnici.

Po informaciji iz dubrovačke Opšte bolnice, 34-godišnja Britanka ima teže unutarnje krvarenje i oštećenje jetara. Nakon višesatne operacije, ona je stabilno, kažu u dubrovačkoj bolnici.

Njezin osmogodišnji sin, koji je nakon pomoći u dubrovačkoj bolnici jučer poslijepodne helikopterom prevezen u splitski KBC, ima vrlo teške ozljede prsnog koša, glave i karlice.

"Jedino vam mogu kazati je da je dječak danas stabilno. Pri svijesti je. Upravo mu je u posjet došla porodica iz Engleske", kratko je za Hinu izjavila dežurna liječnica dječje Jedinice za intezivno liječenje na kojoj je smješten.

Slobodna Dalmacija doznaje kako se kod djeteta radi o polutraumi unutarnjih organa. Pri svijesti je, nije priključeno na respirator i kontaktibilno je. Razlog zadržavanja djeteta na toj jedinici je svakodnevni nadoz nad njegovim zdravstvenim stanjem koje je teško.

Dječak i njegova majka preživjeli su tešku saobraćajnu nesreću kod Slanog, u kojoj su poginuli ostali članovi njihove porodice, otac i dvoje djece, 37-godišnji otac Erion Isufi, 15-godišnji Richard i 14-godišnja Ramela.

Nesreća se dogodila jučer ujutro na zavoju na jadranskoj magistrali na ulazu u Slano, kada je BMW udario u ivicu, a zatim podletio pod kamion cestarske službe koji je vukao praznu labudicu.

Dubrovačko-neretvanska Policijska uprava još nije objavila izvješće o okolnostima te teške nesreće.



U dubrovačkoj bolnici, na odjelu Patologije, hrvatski mediji, međutim su doznali i to da je već obavljena i obdukcija te utvrđeni uzroci smrti poginulih; oca te maloljetne djece, dječaka i djevojčice. Nakon toga, na spomenutom odjelu očekuju samo da porodica stradalnika obavi zakononom predviđenu proceduru za prezimanje tijela.

A porodica i rodbina su, doznaju već stigli u Dubrovnik. Službene potvrde nadležnih još nema, ali su uspjeli doznati kako su stradali britanski državljani članovi porodice Isufi albanskog porijekla.

Policija još nije potvrdila ove informacije, ali navodno su teško ozlijeđeni u nezapemćenoj saobraćajnoj nesreći majka Merita (37) i njezin sin Clive (8).

Članovi porodice koja je u Dubrovnik već pristigla iz Britanije i Albanije intezivno se interesiraju o zdravstvenom stanju majke i sina te svaku povoljnu vijest dočekuju s radošču i odobravanjem.

Podsjetimo, nakon nesreće koja se na predjelu Banje u Slanomu dogodila oko 7,50 sati, majka Merita je zbog unutarnjeg obilnog krvarenja i rupture jetre žurno operirana u dubrovačkoj bolnici a zbog sumnje da će i njemu biti potrebna operacija sin Clive je s teškim ozljedama rebara, pluća i abdomena istog dana u 15,50 sati helikopterom HV-a preventivno prebačen u KBC Split koji, za razliku od Dubrovnika, ima odjel Dječje kirurgije.

Također, policija još nije potvrdila ili opovrgnula spekulacije o uzroku nesreće, ali saobraćajni stručnjaci potvrđuju da je vozeći u smjeru Dubrovnika BMW- britanskih registracija "očešao" bankinu te se zarotirao i prešao u suprotnu traku kojom se iz smjera Dubrovnika kretao kamion preduzeća "Dubrovnik ceste" s praznom prikolicom-labudicom koji nije mogao izbnjeći surar te se, uz poznati tragični epilog, BMW zabio u njega.

Mještani Slanoga nisu mogli pomoći ozlijeđenima kao ni prijatelji porodicei Isufi koji su ih na kraćoj udaljenosti pratili svojim kolima na putu ka Albaniji gdje su planiralui provesti godišnji odmor. Tek, iskusni vozač kamiona L. P. (46) odmah je preko Centra 112 izvijestio o nesreći na mjesto koje su prvo iz nekoliko stotina metara udaljene stanice Slano stigli vatrogasci koji su testerama rezali lim snažnog "BMW 3200 d". Ubrzo je stigla i policija kao i liječnička ekipa, ali za oca- vozača i dvoje djece nije bilo pomoći.