Preplavili svijet

Kompjuter, kontakt s ruskom i kineskom mrežom i nekoliko apoteka koje ne paze odakle roba dolazi - to je dovoljno da se krene u kriminalni posao proizvodnje i trgovine lažnim lijekovima. Nije potrebna velika mafijaška mreža, nekada je to obična kućna radionica, kaže se u izvještaju francuskog Instituta Irkam za borbu protiv lažnih lijekova. Riječ je o sajber kriminalu za koji je dovoljno nekoliko ljudi, prenosi portal "Vestionline".

- Treba ubjediti ljude da ne kupuju lijekove od bilo koga preko interneta - poručila je Šveđanka Cecilia Fant, oficir Interpola, na nedavno održanoj konferenciji o Medicrime-u, konvenciji carinskih Savjeta Evrope, čiji je cilj stvaranje međunarodne mreže zdravstvenih, policijskih i carinskih vlasti.
 
Fantova kaže da je Interpolova akcija Pangea 6, koja je trajala devet dana u junu ove godine, istovremeno vođena u 56 zemalja svijeta. Bilans: zaplijenjeno je 10 miliona komada lijekova vrijednih 36 miliona dolara, a zatvoreno 13.000 internet sajtova koji su prodavali lažne lijekove. Uhapšeno je 190 ljudi.

Uprkos impresivnim rezultatima ove operacije, znalci kažu da je sve to i dalje kao da "praznite okean izbacujući vodu kafenom kašičicom" jer je rasprostranjenost trgovine lažnim lijekovima nemjerljiva - kao internet.
 
Po završetku pomenute operacije, francuski mediji objavili su da se ova Interpolova operacija finansirala iz privatnih izvora. Interpol je naime najavio da će prihvatiti "priloge" 29 najvećih farmaceutskih kompanija u vrijednosti od 4,5 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje o finansiranju iz privatnih izvora, izvor Interpola koji je želeo da ostane neimenovan, rekao nam je da budemo sigurni da je taj novac upotrebljen "kako treba". Princip, priznaje naš sagovornik, nije "idealan" ali šta drugo, odakle finansirati skupe operacije? Obuka policije u desetinama zemalja svijeta kako bi se osposobili za borbu protiv lažnih lijekova košta mnogo. Zato Interpol, kao i Svjetska zdravstvena organizacija pribjegavaju "donatorima" koji su najčešće velike industrijske grupacije. Države su uglavnom prezadužene i okrenute štednji, pa Interpol i druge međuvladine organizacije, plaćaju samo onoliko koliko je neophodno.

Preplavili tržište

Prema zvaničnim podacima, lažan je svaki treći lijek u afričkim zemljama, a svaki peti u bivšim sovjetskim republikama. Ni Zapad nije pošteđen ove teške podvale.

POVEZANI ČLANCI:

Pilule zla (2): Na Balkanu najtraženija vijagra
Pilule zla: Lažni lijekovi siju smrt