Broj saobraćajnih nesreća povećava se iz godine u godinu

Putevi na Kosovu su sve više krvavi. Broj saobraćajnih nesreća povećava se iz godine u godinu. Iako je izrečen veliki broj kazni od strane saobraćajne policije, vozači se ni na koji način na opamećuju i ne poštuju pravila saobraćaja i saobraćajne znakove. Prema statistici Policije kosova, koju je osigurao list "Zëri", ove godine su sve vrste nesreća povećane u odnosu na prošlu godinu.

Nakon analize podataka za period od januara do oktobra 2012. i 2013. godine, čini se da se bez obzira na povećan broj kazni od strane saobraćajne policije, povećao i broj nesreća, gdje su mnoge od njih, nažalost, fatalne ili sa teškim ili lakšim povredama, od kojih su neki ostali i sa cjeloživotnim invaliditetom.

Prema Policiji Kosova glavni faktor uzroka tih nesreća su vozači i njihova bezobzirna vožnja.

"Faktor čovjek (vozač), jedan je od najčešćih glavnih uzroka koji doprinosi nesreći, uglavnom kroz djela koja se odlikuju nesigurnim rukovanjem vozila, nepropisan razmak između vozila, neprilagođenost brzine uslovima na putu, kao i nesigurno priključenje na putu", stoji u obavještenju iz ureda za informisanje policije za list "Zëri".

Kao i u mnogo čemu, sa najvećim brojem nesreća na prvom mjestu je glavni grad Kosova.

"Najveći broj saobraćajnih nesreća se dogodio u regionu Prištine, pošto ovaj region ima najveću teritoriju i najveće prisustvo vozila", rekla je Sabrie Kamberi, službenik za informisanje u policiji Kosova.

U periodu od januara do oktobra prošle godine, od posljedice saobraćajnih nesreća 97 osoba je umrlo, dok je u istom periodu ove godine, ta brojka povećana na 100. Isto kao i prethodne godine, tokom istog perioda ove godine u saobraćajnim nesrećama je poginuo 31 pješak.

Nezgode sa povredama su također povećane ove godine u odnosu na prošlu godinu, pošto je iz 3835 nesreća povređeno 7152 osobe, od kojih je 850 pješaka, ove godine u istom periodu dogodila se 4107 nesreća gdje je povređeno 8111 ljudi, od kojih je 1020 bilo pješaka.

Također nesreće sa materijalnom štetom su povećane u odnosu na prošlu godinu, dok je broj nesreća "Udari i pobjegni" zabilježio blagi pad.

Ukupan broj nesreća u periodu od januara do oktobra prošle godine bio je 16.478, dok je u istom periodu ove godine ta brojka iznosila 16.731.

Tvrdnje da su vozači glavni krivci za izazivanje saobraćajnih nesreća potvrdile su i vrste kazni izrečenih od strane saobraćajne policije.