Horor scenario

Naučnici su napravili komjutersku simulaciju situacije ukoliko ljude ponovo napadne neka jeziva, lako prenosiva bolest, poput variole vere ili španskog gripa. Prema sumornim predviđanjima, nema teorije da ijedan kutak planete ostane zaštićen.

Šta bi bilo kad bi našu planetu zahvatila nova smrtonosna pandemija neke jezive, s čovjeka na čovjeka lako prenosive bolesti, poput ptičijeg ili svinjskog gripa ili variole vere? Kako bi se zaraza širila od tačke do tačke na zemaljskog kugli i ima li šanse da bi iko bio pošteđen? Naučnici sada imaju odgovor na ova pitanja, a nažalost, njihova predviđanja su poprilično katastrofična.

Profesor teorijske fizike Dirck Brokman razvio je osavremenjeni računarski sistem predikcije širenja epidemija, u odnosu na tačku svijeta u kojoj se infektivna boljka prvi put javila.

Kako se vidi na snimcima, u današnje vrijeme zaraze se najlakše prenose avionskim i drugim putničkim saobraćajem. U svijetu postoji oko 4000 međunarodnih aerodroma i mreža od oko 25.000 autoputeva i pruga.

Za širenje pandemije potrebno je daleko manje vremena nego što je to prije jednog vijeka bio slučaj sa zloglasnom španskom groznicom, smrtonosnim oblikom gripa koji je desetkovao broj svekolike populacije, kada je virus “putovao” u zaraženom čovjeku pješke, kočijama ili vozom.

Ako je vjerovati ovim predviđanjima, ne postoji kutak koji bi mogao da vas spase od boleštine.

"Kad epidemija jednom krene, ona je nezaustavljiva. U savremenom svijetu, u kojem je sve toliko povezano, nema više šansi da neke geografske tačke ostanu nepokrivene. U naše vrijeme, fizička razdaljina potpuno je izgubila smisao", sumoran je Brokman.


Brockmann Lab