Vozilo zasuto paljbom

Na vozilo pucano oko 7.50 jutros u mjestu Balaban kod Zvečana, jedan od trojice pripadnika EULEX-a iz vozila teže povrijeđen

15:00 Ubijeni službenik EULEX-a je 35-godišnji Litvanac Audrius Šenavičius. On je od avgusta 2012. radio kao carinik na granici Srbije.
10:28 Jedan pripadnik EULEX-a poginuo je u oružanom napadu na EULEX-ovo vozilo na Kosovu od strane nepoznate osobe, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).
Zamjenik direktora regionalne kosovske policije Ergin Medić potvrdio je za AA da je na vozilo EULEX-a pucano jutros oko 07:50 u mjestu Balaban kod Zvečana. U EULEX-ovom vozilu su bila tri pripadnika EULEX carine i tom prilikom je jedan od njih teže povrijeđen.
Povrijeđeni je potom prebačen u bolnicu u sjevernom dijelu Mitrovice, gdje je i preminuo.
Kako nezvanično saznaje AA, radi se o pripadniku EULEX-a iz Litvanije.
Portparolka EULEX-a Irina Gudeljević je potvrdila za AA da se incident dogodio u blizini Zvečeva i da je u njemu uključen jedan član EULEX osoblja.
"Trenutno ispitujemo okolnosti pod kojima se incident desio", kazala je Gudeljević.
Vozilo EULEX-a kretalo se od Mitrovice prema graničnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova, a incident se dogodio na magistralnom putu.
EULEX , kako je navedeno, "na najčvršći mogući način osuđuje ovo djelo kukavičkog nasilja protiv njegovih službenika”.
Apelovano je i na lokalno stanovništvo da oni koji su eventualno bili svjedoci incidenta ili znaju nešto u vezi s napadom, kontaktiraju nadležne putem broja 00381 38 78 5555 ili 00381 38 78 5556.
EULEX je izrazio saučešće porodici preminulog.