Inessa Tarverdiyeva

Porodica iz ruske srednje klase odgovorna je za niz pljački te ubistva najmanje 30 osoba, uključujući žene i djecu.

Nekadašnja učiteljica iz vrtića Inessa Tarverdiyeva (46), njen drugi suprug, zubar Roman Podkopaev (35) te kćerke iz prvog braka, Viktoria Tarverdiyeva (25) i Anastasiya (13), umiješani su u niz nemilosrdnih ubistava, saopćila je policija iz ruske oblasti Rostov. 
Podkopaev je poginuo u pucnjavi sa policijom, a ostatak bande je konačno uhapšen. Viktoria je teško ranjena. 
Šest policajaca našlo se među žrtvama porodice zločinaca, koja je svoju karijeru započela prije šest godina. Neki prekršaji datiraju čak iz 1998. godine. 
Na ubistva i pljačke gledali su kao na "svakodnevni odlazak na posao", a Inessa je policiji rekla kako je "gangster po prirodi" te da joj "ubijanje znači zarađivanje novca". Policiji je demonstrirala i kako je koristila oružje u ubistvima. 
Policajci tvrde da je izgledala poput najobičnije domaćice. 
U jednom ubistvu iz 2009. godine, porodica je iz poluautomatskog oružja ubila Dmitriya Chudakova, njegovu suprugu Irinu i sedmogodišnjeg sina Sashu, dok je kćerka Veronika (11) izbodena 37 puta. Porodicu su napali u njihovom automobilu, kako bi im ukrali laptop, fen za kosu i kameru. 
"Nisam ja ubila djecu, to je učinio moj suprug", tvrdi Inessa, koja je priznala ubijanje odraslih i mržnju ka policiji. 
Porodica je također mučila i ubila dvije tinejdžerke, iskopavši im oči. 
Kao članovi bande uhapšeni su Podkopaeva sestra Anastasiya (26) i njen suprug Sergei Sinelnik (31), nekadašnji saobraćajni policajac. Optuženi su za pomaganje i prikrivanje zločina porodice koja je porodične odlaske na kampovanje koristila kao paravan za zločine.
Detektivi vjeruju da su imali unutrašnje informacije o policijskim operacijama i dnevnik o detaljima policijskih aktivnosti. 
U pretrazi njihovih domova pronađen je arsenal od 20 pušaka, uključujući automatske puške, bombe, prigušivače i municiju, kao i ukradenu imovinu žrtava, saopćio je Vladimir Markin, glasnogovornik Ruskog istražnog komiteta.
Porodica je živjela u oblasti Stavropol, a u zločinačke pohode je odlazila u susjednu oblast Rostov. 
Policijska patrola zaustavila je Podkopaeva i Viktoriju malo nakon njihove posljednje pljačke. Jedan policajac je poginuo, a drugi ranjen, prije nego je glava zločinačke porodice ubijen. 
Inessu i njenu mlađu kćerku policija je uhapsila u kampu, gdje su čuvale čitav arsenal oružja.
Izvor: Klix.ba