Ustav Kosova je među najmodernijim ustavno-pravnim aktima, rađen je prema najvišim međunarodnim standardima i uz poštovanje sveobuhvatnog prijedloga za status Kosova Martija Ahtisarija.

Međutim, koliko se on dvije godine od usvajanja ostvaruje u cjelosti.
 
Najveći izazov za ostvarivanje Ustava je situacija na sjeveru Kosova ali i druga pitanja koja su ustavom izuzetno dobro formulisana ali se u cijelosti ne ostvaruju u praksi.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova i poslanik Skupštine Kosova Eqerem Kryeziu kaže kako ostvarivanje ustava ne treba posmatrati samo sa aspekta problema na severu Kosova, gde su izraziti problemi, već da problema u njegovom ostvarivanju ima i u drugim oblastima.
 
„Sjever je samo tehničko pitanje u poređenju sa drugim problemima demokratskih institucija, koje treba da se konstituišu u dugom procesu. Ostvarivanje Ustava  je proces i svi treba da se angažujemo da ga ostvarimo“, kaže Kryeziu.

Profesor Ustavnog prava i poslanik Demokratske partije u Skupštini Kosova, Arsim Bajrami, smatra da postoje dve oblasti koje su izazov u ostvarivanju ustavne vlasti.

Prva jeostvarivanje ustavnosti na severu i drugo definicija domaćih i međunarodnih institucija, koje će se kako veruje dogoditi nakon prelaska perioda nadgledane nezavisnosti.

„Ono što su bile misije ovog ustava ali koje nisu ostvarene je, prvo, ostvarivanje vlasti na celoj teritoriji Republike Kosovo i osnivanje legalnih ustavnih struktura na celoj teritoriji zemlje, posebno u severnom delu, gde Ustav nije uspeo da ostvaruje svoju vlast i gde još ivek imamo delovanje zakona tuđih država, što je atak na ustavni sistem Republike Kosovo, što je glavni izazov“ smatra Bajrami.
 
Predsjednik Demokratskog saveza Dardanije, Nexhat Daci, oštro kritikuje delovanje vladajućih partija optuzzujući ih da Ustav ostvaruju po merilu partijskih i ličnih interesa.
 
„Ustav se u punoj mjeri ostvaruje za interese vladajućih plemena na Kosovu, glavnih plemana i šefova plemena i ni jedan element državnosti Kosova, ni u jednom elementu se ne poštuje za dobrobit državljana i građana Kosova“, kaže Daci.
 
Podpredsednik Alijanse za budućnosti Kosova, Ahmet Isufi smatra da su institucije one koje ne uspevaju da ostvaruju Ustav.
 
„Mnogo elemenata Ustava danas su samo na papiru, ali se ne ostvaruju na terenu“, smatra Isufi.

Predstavnici Srba koji učestvuju u radu institucija Kosova kaže da je realno za dve godine postignut napredak u ostvarivanju Ustava i u životu srpske zajednice.
 
„Iz bilo koje perspektive budete gledali da vam kažem da je za dve i po godine za srpsku zajednicu višse urađeno nego u proteklih deset godina“, kaže predsednik Samostalni liberalne stranke i član Predsedništva Skupštine Kosova, Slobodan Petrović.
 
Ustav Kosova je usvojen 9 aprila 2008 godine, a stupio je na snagu 15. juna iste godine.