Opština Sjeverna Mitrovica, koja je predviđena Ahtisarijevim planom, neće biti formirana prije kraja ove ili početkom sljedeće godine, ocjenio je ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Sadri Ferati.

Ferati je u intervjuu TV Alsat iz Tirane kazao da formiranje opštine sjeverna Mitrovica ometa "uticaj srpskih paralelnih struktura na sjeveru Kosova".

Uvertira za formiranje nove opštine, po mišljenju Feratija, treba da bude aktiviranje pravosudnog i carinskog sistema na sjeveru, te davanje novih ovlašćenja kosovskoj policiji i EULEX-u.

Ferati je kazao da vlada ne odustaje od decentralizacije na sjeveru, navodeći da se radi o ozbiljnom projektu.

Dnevni listovi na Kosovu prenose da kosovska vlada kasni sa formiranjem šest radnih grupa za implementaciju plana za sjever Kosova.

List "Zëri" navodi da premijer Hashim Thaqi još nije poslao pozivnice opoziciji i predstavnicima civilnog društva za učešće u radnim grupama.

Potpredsjednik vlade Hajredin Kuqi izjavio je da će svi lokalni i međunarodni faktori, kao i predstavnici kosovskih Srba biti uključeni u sprovođenje strategije.

Među radnim grupama su grupa za sprovođenje zakona, grupa za povratak, pomirenje i međuetnički dijalog, grupa za društveno-ekonomski razvoj. Ostale tri grupe su za reformu lokalne samouprave, za pružanje javnih usluga građanima i grupa za komunikaciju.