U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku će danas biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu na kojoj će biti predstavljen novi izvejštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Moona o radu UNMIK-a od 1. juna do 15. septembra ove godine.

U izvještaju objavljenom prije dve nedjelje generalni sekretar UN-a naveo je kako su napori specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Lamberta Zanijerija da pokrene praktičnu suradnju Beograda i Prištine proizveli samo djelimične rezultate.

Generalni sekretar UN je ocjenio da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta i pozvao sve strane "na uzdržanost i prisvajanje konstruktivne politike u rješavanju osjetljivih međuetničkih pitanja".

U izveštaju se ističe da se u junu i julu ove godine na Kosovo vratilo samo 236 osoba, među kojima sedam Albanaca, 31 Srbin i 177 Roma, Aškalija i Egipćana.

Ban Ki-Moon je pozvao sve političke stranke koje će učestvovati na opštinskim izborima 15. novembra da izbegavaju "huškačku retoriku" koja bi mogla da poveća mogućnost nasilja, posebno u sjevernom dijelu Kosova.