Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je prijetnje koje je novinaru lista “Koha ditore“ Vahbiju Kajtaziju uputio jedan bivši oficir OVK.

“Kajtazi je napisao kritički članak o amnestiji grupe zatvorenika, uključujući Albena Gecija, sina Sabita Gecija, nekadašnjeg komandanta OVK, nakon čega je Sabit Geci prijetio Kajtaziju zbog blaćenja njegove porodice. Kada je Gecija redakcija pitala zašto je to radio on je negirao da je pretio novinaru i rekao da on ne prijeti već deluje", prenosi SEEMO.

U saopštenju izdatom u Beču takođe se ističe da je Kajtazi prijavio prijetnju kosovskoj policiji gdje mu je savjetovano da zaboravi na prijetnju, te da sud neće preduzeti nikakve postupke.

"SEEMO je uznemiren zbog pasivnog ponašanja zvanične institucije kao što je policija kada se prijeti novinaru", izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

“Važno je da vlasti i vladini zvaničnici podržavaju novinare kroz pružanje potrebne podrške i pomoći kada dobiju prijetnje", dodao je on.

SEEMO oštro osuđuje prijetnje protiv Kajtazija i apeluje na vlasti u Prištini da preduzmu sve u njihovoj moći kako bi se istražio taj slučaj, kao i spriječili incidenti u budućnosti.

RSE