Nepoznate osobe prijetile su da će baciti bombu na objekte prištinskog dnevnika „Express“. Asocijacija profesionalnih novinara Kosova oštro je reagovala na te prijetnje i pozvala policiju Kosova i EULEX-a da se pozabave tim slučajem.

"Asocijacija profesionalnih novinara Kosova je uznemireno primila vijest da su nepoznate osobe prijetile bacanjem bombe na objekte lista Express", navodi se u reakciji ove novinarske asocijacije. 

Asocijacija profesionalnih novinara Kosova pozvala je kosovsku policiju, misiju EULEX-a i sve ostale institucije pravosuđa da rasvjetle ove prijetnje.

"Asocijacija profesionalnih novinara Kosova snažno osuđuje taj akt i svaku vrstu prijetnje koja se upućuje novinarima zbog obavljanja svojih poslova. Asocijacija smatra da prijetnje novinarima predstavljaju kršenje slobode izražavanja i pravo na in formisanje, a ta prava su vrlo značajna za funkcionisanje demokratije", dodaje se u reagovanju Asocijacije profesionalnih novinara Kosova.

Asocijacija profesionalnih novinara podržava list "Express" da nastavi sa njihovim profesionalnim izvještavanjem koji je za dobrobit pravilnog informisanja kosovskog javnog mnjijenja.