Maliq Sadullahu iz Rahovice u Kamenici (Dardana), rijeđe posjećuje svoju sestru, udatu u Përlepnici kod Gnjilana. Čak i njegova sestra, zajedno sa mužem Muratom, češće je posjećivao Preševsku dolinu, ali je sada smanjio posjete.

Granica i dalje nastavlja da dijeli mnoge porodice, s ove ili one strane Kosova, prelazak koji je sada otežan zbog skupih tarifa za vozila.

Na granici koja dijeli Albance, u neutralnoj zoni, kod Bele Zemlje i na Mučibabi, stoji puno vozila sa registarskim tablica Kosova i Srbije a povlastice za ulazak na Kosovo bez potrebne naknade imaju samo vozila s registarskim oznakama bivšeg sistema, GL, PR, UR, VR..., koje Srbi koji ulaze i izlaze iz neutralne zone postavljaju ili uklanjaju.

Za Albance Preševa, Bujanovca i Medveđe, opština Gnjilane je bila mjesto posjete rodbini, ali i mjesto trgovine, jer svaki put kad su se vraćali s Kosova, punili su automobile robom za nedjelju dana. Sada, u nemogućnosti plaćanja takse od 60 eura za ulazak vozilom na Kosovo, ostavljaju vozila u neutralnoj zoni i, autobusom ili taksijem, koji su u međuvremenu povećali cijene svojih usluga, idu ka Gnjilanu.

Opštine Pomoravlja, tradicionalno su bile vezane sa Preševom, Bujanovcem, uvijek su trgovale, ali je sada trgovina izgubljena, da li s ove ili one strane.

"'Sporazumom' o granicama stavili su nam omču oko vrata", kaže starac, koji je ulazio u taksi kojim je trabao ići u posjetu ćerki udatoj u Gnjilanu.

Trgovci iz Gnjilana kažu da su ostali bez posla, i zahtijevaju da barem njihovi poslanici u Skupštini Kosova ponište sporazum, koji, prema njima šteti Albancima sa obe strane granice.

Fatmir Hoxha, koji vodi Kompleks Tržnog centra u Gnjilanu, gdje posluje 15 komercijalnih preduzeća, kaže da su najbolji kupci iz Preševa i Bujanovca, koji dolaze, kupuju robu, tekstil i hranu, ali sada dolaze rjeđe.

"Neko ko je dolazio najmanje jednom sedmično sada dolazi jednom mjesečno, a ima i onih koji više i ne dolaze. Albanci iz Preševske doline se žale da nemaju računa da dolaze zbog visokih taksi", kaže Fatmir Hoxha, koji je i sam ima tekstilnu radnju.

Svi trgovci u Gnjilanu se žale da je posao opao, oštećeni su i veliki supermarketi koji su sagrađeni na magistralnom putu koji vodi od Preševa ka Bujanovcu.

Stanovnici doline se takođe žale na takse za vozila koje su velike a roba se autobusom ne može prenijeti i sada su primorani da trguju u Vranju i Kumanovu. Oni su organizirali protest prije nekoliko dana na granici, ali je sve proteklo tiho, tiho kao što je i postignut "Sporazum" u Bruxellesu.

"Novac iz Gnilana ide u Vranje", kažu stanovnici Preševske doline koji se sjećaju vremena kada su s cijim porodicama dolazili u Gnjilane, posjećivali najbliže i vraćali se automobilima napunjenim namirnica.

Maliq, njegova sestra, zet Murat, trgovci i preduzeća s ove i s one strane granice i svi Albanci traže da se ove mjere ukinu, barem za Albance Preševske doline ili da se pronađe neka druga forma, dok još uvijek nije došlo do veće podjele.

Mjera koja ide na štetu samo Albancima

Stanovnici Preševske doline kažu da je najbolje da njihov novac ostaje u Gnjilanu nego da odlazi u Vranju, jer se prema njihovim riječima ove mjere trebaju ukinuti jer štete samo Albancima.

"Sporazum o granici Priština-Beograd", odvaja udate mlade s ove i s one strane granice, roditelje od smojih sinova, unuke od daidži, otežava komunikaciju između Albanaca i uništava firme koje i dalje žale da im je posao opao i nastavlja da spriječava seljane da svake subote dolaze na pijacu u Gnjilanu.