Komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fule vlastima na Kosovu službeno je uručio dokument o početku rada na studiji izvodljivosti. Time je počela primjena odluke, donesene u Evropskoj komisiji, nakon sporazuma o regionalnom predstavljanju, koji su postigli Beograd i Priština.

Govoreći na sastanku o ispunjavanju standarda koje zahtijeva Evropska unija, Fule je priznao da javna uprava postaje veoma veliki izazov za vlasti na Kosovu.

Ove komentare Fule je dao konferenciji za novinare nakon prve sjednice Nacionalnog vijeća za evropske integracije osnovanog od strane predsjednice Kosova, Atifete Jahjaga.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednicom Jahjaga, Fule je rekao ne može dati tačan datum kada će Kosovu biti dodijeljen Vodič za viznu liberalizaciju, ali je izrazio predanost u tom pogledu.

Međutim, komisioner za proširenje formalno pokretanje Studije izvodljivosti, nazvao je kao korak i novo razdoblje odnosa između Kosova i EU.

Odgovarajući na pitanja da li je ovo samo retorika a ne konkretan rad za integracijski proces Kosova, Fule je rekao da je drugačiji trenutni proces u odnosu na proces od prije nekoliko mjeseci.

Fule je rekao da će ova Studija napraviti procjenu vezanu za postignuća na Kosovu. Prema njegovim riječima, Studija će također utvrditi daljnje izazovi koje treba ispuniti, na način da i Kosovo jednog dana bude u stanju pregovarati o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komesar za proširenje je kazao kako je izuzetno važno zadovoljiti izborne reforme, da ima sprovedbe zakona, da se poštuju prava manjina, a što se tiče javne uprave potvrdio je da je ona postala najveći izazov za vlasti na Kosovu.

U međuvremenu, predsjednica Jahjaga izražavajući predanost ispunjavanju kriterija za proces integracija, izjavila je da evropske integracije su nacionalni projekat.

Ona je rekla da je veoma važno da Kosovo i cijeli Zapadni Balkan se što prije integrišu u EU.

Predsjednica je ocjenila da su Kosovo i EU u svojim odnosima postigli vrlo važan korak za otvaranje procesa liberalizacije viznog režima i početak studije izvodljivosti.