Samo u prva tri mjeseca ove godine, organi reda na Kosovu su uhvatili dvanaest kriminalnih grupa koje su se na različitim lokacijama na Kosovu bavile prodajom, kupovinom, posjedovanjem i distribucijom opojnih droga. U desetinama različitih akcija, glavni državni tužitelj Okružnog suda u Prištini, Aleksandër Lumezi, potvrdio je da je iza rešetaka smješteno ukupno 65 osoba.

Sve ove akcije, koje se izvedene u suradnji između policije i tužilaštva, koje Lumezi ocjenjuje kao uspjeh, prema njegovim riječima, su urađene zahvaljujući radu tužitelja, koji, primjenjujući Zakon o kaznenom postupku, su uspjeli da između njih i advokata osumnjičenih sklope sprazum o priznanju krivice, piše "Zëri".

Sporazum o priznanju krivice, koji je započeo da se sprovodi na Kosovu nakon obuka koju su tužitelji sa Kosovu održali u Sjevernoj Karolini, Sjedinjene Američke Države, prema Lumeziju, pomažu u rješavanju lakših slučajeva. Osoba koja sarađuje s pravosuđem, prema njegovim riječima, čak iako je upletena u slučaj, ali koja progovori o aktivnostima kriminalne grupe, može dobiti lakšu kazne za određena kaznena djela.

Sprovodeći ovaj sporazum, Lumezi potvrđuje da je također izvršeno na desetine hapšenja i konfiskovano je na desetine kilograma opojnih droga.

"Imamo slučaj gdje je pored uhapšenih osoba konfiskovano i 50 kilograma marihuane, drugi slučaj 11, sljedeći 4, ali imamo i dva odvojena slučaja gdje je u jednom zaplijenjeno 17 kilograma a u drugom 5 kilograma heroina", rekao je Lumezi.

Od dvanaest slučajeva s više od 2 kilograma opojne droge, Lumezi potvrđuje da su dva od njih prošle u nadliježnost Specijalnog tužilaštva Republike Kosova, ali negira da iza tih slučajeva koji se smatraju organiziranim kriminalom, stoji neka poznata osoba s Kosova.

FBI na Kosovu

Za hapšenja koja su se desila od početka ove godine, glavni tužioc Lumezi dio zasluga posvećuje i dvojici američkih tužioca i jednom istražitelju iz Sjeverne Karoline koji su za nedjelju dana boravka na Kosovu dali smjernicei domaćim istražiocima i tužiocima kako se radi Sporazum za prihvatanje krivice koji omogućuje onima koji je prihvate izricanje lakše kazne za objelodanjivanje radnji i dijela prilikom objelodanjivanja slučaja.

"Veliki doprinos u otkrivanju počinitelja tih zločina dale su i Sjedinjene Američke Države, posebice tužioci iz Sjeverne Karoline, koji su bili fizički ovdje u Okružnom sudu i s njima smo yajedno sa policijom imali blisku saradnju zajedno. Njihov dolazak na Kosovo je rezultat naše posjete njima, gdje smo se informisali o radu i tehnici policije i tužilaštva u predmetima trgovine drogom", kaže Lumezi.

Američki tužitelji, po njegovim riječima, nisu bili direktno uključeni u slučajeve već su predlagali kako se treba ponašati u određenim slučajevima.