Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković podnio je tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić zbog optužbi da je navodno odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu 1998. i 1999. godine, objavio je beogradski list "Danas".

Tužba je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću koji je krajem januara ove godine objavio Fond, a u kome se tvrdi da je 37. motorizovana jedinica Vojske SRJ na Kosovu, kojom je komandovao Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja, prebijanja.

Diković je ranije odbacio optužbe FHP i Kandićeve kao neistine i udar na Vojsku Srbije "kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba", navodi "Danas" na svom sajtu.
 
I ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac takođe je odbacio optužbe Fonda i rekao da su obavljene provere prije nego što je general Diković postavljen na dužnost načelnika GŠ VS.

FHP je objavio da smatra da oficir, poput Dikovića nije dostojan da bude načelnik Generalštaba VS i pozvao nadležne organe da predsjedniku Srbije predoče činjenice o postupanju nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata, kao i dokaze Haškog tribunala o počinjenim ratnim zločinima u zoni odgovornosti ratnog komandanta Dikovića.