Analitičar za politička pitanja Balkana i profesor na Univerzitetu Oxford, James Pettifer, analizirajući stanja i nedavne događaje na Kosovu, u intervjuu za Top Channel upozorava da se na Kosvu situacija može pogortšati. On je ocjenio da Sjedinjene Američke Države polako "napuštaju" Kosovo i ostavljaju ga na odgovornost Europskoj uniji.

"Uključen sam u sitaciju i događanja na Kosovu u posljednjih 25 godina, na različite načine. Moram reći da je sadašnja situacija zabrinjavajuća. Kosovo je napravilo nekoliko koraka unatrag. Situacija na sjeveru je nestabilna i, prema mom mišljenju, ona se pogoršava. Svaki realan pristup može doći do kraja jer tamo se stvari pogoršavaju", rekao je Pettifer.

"Beograd neće prihvatiti današnju stvarnost, jer oni žele da sjever Kosova tretiraju kao što to rade sa jednim dijelom Bosne i Hercegovine, jer kako je i britanski ambasador rekao, nije tako pošto je pravna situacija sasvim drugačija. Nažalost, Vlada Kosova je napravila neke ozbiljne propuste, koji se nisu trebali desiti. Kao što možda i znate ja sam dugogodišnji prijatelj Hashima Thaçija, i objavili smo i jednu knjigu. Suočavamo se sa problemom kao što je fusnota, koji je bio velika strateška greška za Kosovo", rekao je ovaj američki analitičar.