Mnogi građani Kosova su do sada odustajali od traženja BH vize zbog komplikovane procedure. Oni koji su bili uporni morali su čekati da njihovu vizu odobri Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Da bi se proces viza ubrzao, Vijeće ministara je donijelo zaključak da ubuduće vize za građane Kosova odobrava Ministarstvo vanjskih poslova, no vize će se i dalje izdavati u posebnim slučajevima, prenosi Al Jazeera.

“U slučajevima kada postoji opravdan zahtjev aplikanta da mu se izda viza, bilo iz humanitarnih razloga, bolest, smrt u obitelji i sl., ili iz poslovnih razloga”, kaže Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH.
 
Potrebnu dokumentaciju, građani Kosova će, kao i do sada, predavati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hrecegovine.
 
“Dakle u veleposlanstvima i generalnim konzulatima. Na prvom mjestu veleposlanstvo BiH je u Skoplju, Podgorici i Beogradu”, dodaje Perković.
 
Ovo će razočarati Vladu Kosova koja se nadala da će vlasti BiH odobravati vize na samim BH granicama.
 
“Još uvijek ne znamo detalje, ali znamo da građani mogu dobiti vize na granici Bosne i Hercegovine, a to olakšava posao. Najvjerovatnije će biti primjenjen isti model kao u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama u kojima se vize odobravaju na posebnim obrascima a ne u pasošima”, kaže Syle Ukshini iz odjela za regionalna pitanja Vlade Kosova
 
Ti posebni obrasci izgledaju tako što se pri vrhu lijepe stiker-vize, a obrazac se prilaže uz putnu ispravu. Onog trenutka kada građani Kosova napuštaju BiH, karton se oduzima a u putnoj ispravi ne ostaje trag o posjeti BiH.

Iako Ministarstvo vanjskih poslova obećava da će se rok za izdavanje viza od podnošenja aplikacije do donošenja do same odluke o odobrenju skratiti na tri dana, ova odluka Vijeća ministara, prosječnom građaninu Kosova neće značiti nikakve promjene.
 
Bez vize građani Kosova mogu putovati u Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru.

Novi će postupak izdavanja bh. vize, za građane Kosova, početi u ponedjeljak 19. marta.