Kosovo se procjenjuje negativno u borbi protiv korupcije od strane međunarodnih organizacija. Kosovo je dobilo 67 bodova, što se smatra "niska ocjena", u izvještaju  međunarodne organizacije sa sjedištem u SAD-u, "Global Integrity".

Ovakva procjena Kosovo dovodi na popisu zemalja koje imaju slab integritet i koji su pod uticajem korupcije, neodgovornosti i nepolaganja računa.

Prošle nedjelje je i američki ambasador na Kosovu Christopher Dell rekao da je "korupcija jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava Kosovo".

Tokom ovih deset godina nijedan visoki zvaničnik nije odgovarao za slučajeve korupcije i nije osuđen za korupciju - rekao je Dell.

Vlada Kosova nije htjela da komentariše izjave ambasadora Della, ali je navela da je borba protiv korupcije njen prioritet, prenio je list Koha ditore.

Koha ditore je prije nekoliko dana prenio da Vlada Kosova i EULEX planiraju da osnuju zajedničku jedinicu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U toj jedinici bi, prema pisanju tog lista, bili međunarodni i kosovski tužioci i policajci.

Nevladine organizacije i kosovska opozicija, kao i međunarodne organizacije najčešće kritikuju kosovsku vlast zbog organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu.