Bilo ih je više. Jan Aga tvrdi da mu u kuću u Kandaharu nije upao jedan vojnik SAD, već više njih, pijanih, i da su mu ubili majku, oca, brata...

Ubistvo 17 civila u Avganistanu koje je prije tri dana počinio američki vojnik incident je koji tamošnji narod neće zaboraviti, naročito ne oni koji su preživeli kad im je marinac u punoj opremi ušao u kuću i pucao u članove porodice. Traumu tog dana doživeo je i Jan Aga (20), kome su ubijena četiri člana porodice - otac, majka, brat i sestra. Za razliku od nekih svjedoka, on tvrdi da mu je u kuću u provinciji Kandahar upalo nekoliko vojnika i da su bili pijani.

On kaže da ga je pucnjava u komšiluku probudila. Njegov otac, koji je pogledao kroz prozor da bi video šta se događa, upucan je u vrat i lice. Odmah je umro. Vojnici su zatim, prema njegovim tvrdnjama, ušli u kuću, a on je legao na pod i pretvarao se da je mrtav.

"Počeli su da pucaju. Majku su mi pogodili u oko i lice, tako da niko ne može da je prepozna. Brat je pogođen u glavu i u grudi. Sestra je takođe ubijena", ispričao je Aga.
I njegov komšija Aga Lala tvrdi da je bilo više napadača.

"Neko vrijeme sam ih gledao sa zidića. Smijali su se i nisu izgledali normalno. Mislim da su bili pijani", rekao je Lala.

Masakr civila u Kandaharu izazvao je proteste ispred američkih baza u Avganistanu. Čak i prije pucnjave odnosi između lokalnog stanovništva i Amerikanaca bili su blizu tačke ključanja. Trupe SAD zapalile su prošlog mjeseca Kur'an u američkoj bazi, što je izazvalo niz nasilnih protesta. Spaljivanje svete knjige dogodilo se nakon što se u javnosti pojavio video koji pokazuje kako američki vojnici uriniraju po mrtvim Avganistancima.



Smrtna kazna?

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je da je cilj da se američkom vojniku koji je počinio masakr sudi u sklopu pravosudnog sistema SAD i da bi mogla da bude zatražena smrtna kazna za njega. Paneta je rekao da američki zvaničnici još ne znaju koji su motivi za ubistvo.

Riječ je o neimenovanom naredniku koji je tri puta bio u ratu u Iraku, a u decembru je prvi put došao u Avganistan. On je liječen od traumatske povrede mozga, koju je dobio kad se njegovo vozilo prevrnulo u Iraku 2010.