Srbi južno i sjeverno od Ibra različito gledaju na raspisivanje srbijanskih lokalnih izbora na teritoriji Kosova. Dok jedni ističu da je odluka o djelimičnom raspisivanju očekivana i ispravna, drugi pak kažu da ovakva odluka može dovesti do podjele Srba na prostoru Kosova.

Milan Ivanović, jedan od lidera Srba na sjeveru Kosova u izjavi za RSE kaže da je odluka koju je donijela Skupštine Srbije očekivana.

"Ovakva odluka je očekivana, jer je ona urađena u skladu sa našim ustavom po kome je Kosovo neotuđivi dio države Srbije. Neraspisivanje izbora na Kosovu od strane presjednice Skupstine bilo bi direktno kršenje Ustava i izbornog zakona. Znači, odluka je potpuno očekivana. Vidjećemo u nastavku svega ovoga šta će biti. Što se tiče opstina na Kosovu ja očekujem da će izbori biti i održani u sredinama u kojima su Srbi većina. U srpskim opštinama postoje svi uslovi za održavanje izbora,“ kaže Ivanović.

Srbija je raspisala izbore i na Kosovu, u opštinama gdje je istekao mandat lokalnoj samoupravi, a za izbore nema potrebe u Prištini, Mitrovici, Leposaviću, Peći, i Novom Brdu.

Predsjednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović, izjavila da će Vlada Srbije u saradnji sa UNMIK-om poduzeti sve neophodne radnje u vezi izbora na teritoriji Kosova.

Ranđel Nojkić, jedan od lidera Srba iz Gračanice, centralno Kosovo, kaže da odluka Beograda nije ispravna i da njeno sprovođenje može pokazati da Beograd ne gleda jednako na sve Srbe na Kosovu.

"Mislim da će ova odluka da podjeli Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Ukoliko se raspisani izbori budu i sproveli na ovom prostoru, doći će do podjele tako što će vjerovatno vlasti u Prištini zabraniti da se oni sprovedu u centralnom dijelu. Možda će se nekim čudnim putanjama omogućiti da se na sjeveru održe izbori i to će napokon pokazati da Beograd ne gleda jednako na sve Srbe i da rješenje Srba na Kosovu i Metohiji gleda preko rješavanja sudbine Srba na sjeveru”, kaže Nojkić.

Vllasi: Izbori drže Srbe sa sjevera u zabludi

Zvaničnici Vlade Kosova u utorak nisu komentarisali raspisivanje srbijanskih lokalnih izbora na Kosovu. Oni su međutim ranije izjavljivali da do izbora neće doći i da za to imaju garancije međunarodne zajednice.

Sa druge strane, UNMIK je saopštio da Srbija nije prethodno stupila u kontakt sa ovom misijom u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu.

Portparol Oliver Salgado u izjavi za RSE ističe da ne želi da komentariše izvještaje u medijima, kao i da će se uzdržati od komentara sve dok ne dođe do konsultacija sa Srbijom i ostalim akterima.

"Nismo kontaktirani on strane Srbije... Još uvijek je rano da komentarišemo. To će se desiti u odgovarajućem trenutku”, kazao je on.

Kosovski analitičar Azem Vllasi smatra da je održavanje srbijanskih izbora u nekim kosovskim opštinama prije svega u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN-a na koju se, po njegovim riječima, Srbija poziva kad joj je to potrebno, a krši je kad joj je ona nepotrebna.

"Ta rezolucija ne predviđa nikakav vid efektivne, lokalne niti bilo kakve druge vlasti na teritoriji Kosova organizovane od strane Srbije. Namjera Srbije da te izbore opet organizuje znači da ne poštuje nikakve stavove međunarodnih faktora i jedino se pokazala kooperativnom u pojedinim stvarima koje se tiču Kosova, dok nije dobila status kandidata za članstvo u EU. Što znači da se i u ovom slučaju pokazuje da Srbija ne menja svoju politiku u odnosu na Kosovo. Ona i dalje ugrožava mir i stabilnost i nastavlja da bude nekooperativna po pitanju Kosova, a zbog toga mogu nastati novi problemi bezbjednosnog karaktera. Naravno da te izbore niti podržava, niti odobrava iko normalan u međunarodnoj zajednici. Kosovo to svkako ne prihvata i ne podržava. Pitanje je samo šta se može poduzeti da se to spriječi. To se treba spriječiti, ali prije svega treba ići političkom kamapnjom objašnjavanja građanima, Srbima na sjeveru, da im takvi izbori uopšte ne trebaju, jer samo ih drže u zabludama i u procepu između institucionalnog sistema Kosova i Srbije što za njih nikako ne može biti od koristi“, navodi Vllasi.

Radio Slobodna Evropa