Republika Kosovo je postala "poligon" za kradljivce vozila, koji u toku godinu dana uspiju "konfiskovati" oko 500 vozila, prvenstveno novih. Od svih gradova na Kosovu, kradljivcima je najbolje odredište sjever Kosova koji je i dalje nekontrolisan od strane lokalnih institucija.

Jedan građanin Prištine izjavio je za list "Zëri" kako mu je ukradeno i kasnije prodato njegovo vozilo.

"Nekoliko dana nisam prijavio policiji, jer sam očekivao da će se pojaviti neko kako bi me obavjestio o vozilu. Kada sam se uvjerio da me niko neće kontaktirati prijavio sam slučaj policiji. Najinteresantnije je bilo to što kada sam prijavio slučaj odmah me je jedna osoba kontaktirala", počinje svoju priču ovaj građanin, kojem je u centru Prištine ukraden "Golf 5".

Ovaj četrdesetogodišnjak kaže da mu je osoba koja ga je kontaktirala telefonom ponudila da otkupi svoj automobil, ili će u suprotnom biti demontiran i prodat u dijelove.

"On je bio Albanac, ali mi nije kazao svoje ime. Rekao mi je da uzmem dvije hiljade eura i da dođem u sjeverni dio Mitrovice, ali da takođe nikome ovo ne kazujem, jer ukoliko nekome kažem onda ću samo sebi nauditi. Poneo sam novac i pošao na zakazano mjesto, u kafani, gdje me je čekala druga osoba, koja me je pri ulasku u kafanu odmah pozvala na kafu. Pitao me je da li je ono moj automobil, rekao sam da, onda mi je on rekao da mu dam novac i da  uzmem ključeve a da su tablice u gepeku. Upozorio me je da ih ne postavljam jer mi ne garantuje sigurnost sa tablicama Kosova i da li ću izići živ iz Mitrovice", kaže on.

Osoba koja kaže da je mnogo naučila iz ove "avanture" rekla je da je najveće "čudo" bilo što je blizu mjesta sastanku, kod kafane u kojoj se sastao sa osobom od koje je ponovo kupio svoj automobil, bilo parkirano vozilo Policije Kosova.

"Zaustavio sam automobil i rekao im da li ste vidjeli šta mi se desilo. Oni su počeli da mi se smeju i pitali me koliko sam platio i da li dolazim iz "one" poznate kafane. Postao sam nervozan i rekao sam im da idu da uhapse osobu koja mi je uzela pare, a oni su mi odgovorili neka ti je nazdravlje automobil, jer sa tom osobom ne može da izađe na kraj niti Hashim Thaçi a ne mi", rekao je jedan od policajaca, objasnivši mi i poslije ovoga otvorio mi je foto album sa osobama koje se sumnjiče za krađu automobila, među kojima je bila upravo i osoba koja je ukrala moj automobil.

Sjever "slobodna zona" za lopove

Na osnovu podataka koje posjeduje Policija Kosova, samo tokom posljednje godine na Kosovu je ukradeno 495 automobila, od kojih je 136 nađeno i kasnije vraćeni vlasnicima, a uhapšeno je 105 osoba.

Službenici Policije Kosova su rekli da su za kradljivcima najiteresantnije marke “Volkswagen”, “Audi”, “Mercedes” i “BMW”.

Izvor: Zëri