Tokom boravka U New Yorku, gdje se održava Zasjedanje UN Skupštine, predsjednik Sejdiu se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuart E. Jonesom, predsjednikom Hrvatske Stipe Mesićem i predsjednikom Letonije Valdis Zaltersom.

U susretu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuart E. Jonesom, predsjednik Sejdiu ga je upoznao sa općim razvojem u Republici Kosovo, s posebnim naglaskom na izazove s kojima se suočava naša zemlja, kao što su lobiranje oko novih priznavanja, napredak na području decentralizacije, proces izgradnje diplomatskih kapaciteta na Kosovu, itd. Predsjednik Sejdiu je zatražio od g. Jonesa da SAD nastave njihovu podršku oko osiguranja sigurnosti priznavanja neovisnosti Kosova, kao i ekonomskog razvoja i euro-atlantskih integracija.

Gospodin Jones je dao uvjeravanja predsjedniku Sejdiu da SAD čini velike napore za dobrobit Kosova u svim sferama.

Predsjednik Republike Kosovo, dr. sc. Fatmir Sejdiu, tokom posjete SAD-u, sastao se i s hrvatskim kolegom, predsjednikom Stjepanom Mesićem, kojem se zahvalio na potpori koju je dao Republici Kosovo u lobiranju oko priznavanja njene neovisnosti.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar inostranih poslova Republike Kosova Skender Hyseni, dvojica državnika razgovarali su i o nedavnim zbivanjima u obje zemlje, dok su posebno naglasili nužnost liberalizacije viznog režima, koji će omogućiti slobodno kretanje građana obiju zemalja.

Predsjednik Sejdiu i predsjednik Mesić razgovarali su i o osjetljivom razdoblju kroz koje prolazi Republika Kosovo, fazi lobiranja za priznavanje neovisnosti države. Dvojica predsjednika također su razmijenili iskustva vezana za euro-atlantske integracije.

Predsjednik Republike Kosovo, dr. sc. Fatmir Sejdiu jučer (četvrtak) je takođe imao poduži sastanak s predsjednikom Latvije, Valdis Zatlersom, kojeg je izvijestio u detaljima razvoja događaja na Kosovu od proglašenja nezavisnosti, posebno u pogledu izgradnje institucija i zaštite prava manjinskih zajednica. Također je zahvalio predsjedniku Zatlersu na potpori koju je Latvija dala Kosovu samim činom priznavanja.
 
S obzirom na veoma brze integracije Letonije u Europsku uniju, predsjednik Sejdiu je naglasio da će Latvija svojim iskustvom na tom polju pomoći Kosovu na putu ka integraciji.

Predsjednik Zatlers izrazio je svoje duboko uvjerenje da je odredište Republike Kosovo EU i ponovio da će Latvija i dalje podupirati Kosovo na sve moguće načine, rečeno je između ostalog u izjavi izdanoj od strane predsjednikovog Ureda za informacije.