Premijer Kosova Hashim Thaçi rekao je na posebnoj sjednici Vlade da je od strane Savjeta ministara EU potvrđeno da Kosovo ima evropsku perspektivu, odnosno da su napravljeni koraci ka dobijanju studije izvodljivosti.

Kosovo će biti tretirano kao i sve druge zemlje, jednako, i ovaj korak potvrđuje da smo nezavisna i suverena i međunarodno priznata država. To će učiniti da put za liberalizaciju viznog režima za Kosovo bude kraći i mi ćemo nastaviti ugovorne odnose sa EU", rekao je Thaçi i dodao da je "već i zvanično potvrđeno članstvo Kosova u banci za obnovu i razvoj".

"U martu će i Kosovo, u skladu sa redovnim procedurama postati ravnopravni član Evropske banke za obnovu i razvoj", rekao je premijer.

Na istoj sjednici Vlada je donijela odluku da se iz budžeta blizu 86.000 eura za diplomatske misije Ministarstva spoljnih poslova u Vašingtonu.

A u cilju podrške razvoju opština i spovođenju zakona iz Ahtisaarijevog paketa, Vlada je izdvojila 200 hiljada eura za opštinu Gračanica i 400 hiljada za opštinu Glogovac (Drenas).