Nasilje u porodici je i dalje veoma zabrinjavajuće na Kosovu, rečeno je u utorak na okruglom stolu u organizaciji Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Prištini, na kojem je raspravljano o aktualnoj situaciji koja se odnosi na porodično nasilje, mehanizmima kako ga spriječiti i pomoći žrtvama nasilja, a to su uglavnom žene i djevojčice.

Na pomenutom okruglom stolu učestvovali su predstavnici kosovskih institucija i civilnog društva. Zaključeno je da je potrebno mnogo efikasnijeg rada u borbi protiv porodičnog nasilja, i istovremeno su najavljeni sljedeći koraci za borbu protiv ove negativne društvene pojave.

Prisutni su izrazili zabrinutost zbog nedostatka programa za reintegraciju osoba koje su preživjele porodično nasilje, nedostatak svijesti kod građana da prijave to nasilje, ne sprovođenje u cjelosti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i zbog kašnjenja različitih sudova koji se bave predmetima osoba koje su počinile nasilje.

Prikazani su detalji praćenja porodičnog nasilja u prošloj godini. Pravni analitičar OSCE-a Dijana Tourell optužila je institucije Kosova da ne čine dovoljno u borbi protiv porodičnog  nasilja i da se pravosudni organi ne bave ozbiljno ovim slučajevima.