Američki ambasador na Kosovu, Christopher Dell, u julu završava svoj mandat diplomatskog predstavnika SAD-a na Kosovu. Iako još nije zvanično potvrđeno vrijeme kada se očekuje odlazak ambasadora Della, izvori lista "Zëri" su objavili da se njegov odlazak očekuje u julu.

"Nakon 4. jula očekuje se odlazak ambasadora Della sa Kosova, nakon što njegova trogodišnja misija tada završava. Njegov će se odlazak tačnije dogoditi između 4-15 jula", rekao je za "Zëri" visoki američki dužnosnik.

S druge strane, glasnogovornik američke ambasade u Prištini, Paul Engelstad, kaže da se očekuje da Dell ove godine završi svoj mandat, ali još ne daje detalje kada će se to dogoditi.

"Ambasador Dell ove godine završava svoj trogodišnji mandat i odlazi sa Kosova", rekao je Engelstad.

Della će zamjeniti američka diplomatkinja, Tracey Ann Jacobson. Glasnogovornik Engelstad kaže da diplomatkinja Jacobson imenovana od strane administracije Bijele Kuće, koja će prezentirati američkom senatu na finalno potvrđivanje.

Dosadašnji ambasador, Christofer Dell, je bio u službi dva puta u Prištini. Prvo je bio šef američke kancelarije 2000-2001, a drugi put kao ambasador, od 2009 do sada.