Skupština Kosova u svojim redovima ima "stopostotnog mentalnog invalida". S ovom dijagnozom Azem Syla je došao iz Švicarske,od koje uzima hiljede eura i koje ova država traži od njega da joj budu vraćene, nakon "otkrića" da je Azem Syla poslanik u Skupštini Kosova.

U odluci Upravnog suda Kantona Solothurn u Švicarskoj, kopiju koju je osigurao list "Koha Ditore", nabrojane su, kako u njoj stoji, nezakonite radnje i zloupotrebe od strane Azema Syle, poslanika Demokratske partije Kosova (PDK). Syla je optužen od strane Nazima Bllace, koji je tvrdio da je agent SHIK-a, da je bio nalogodavac ubistava poslije rata.

U presudi ovog suda navedeno da je 29. marta 2011, Institut za migracije i dozvole boravka Kantona Solothurn u Švicarskoj konstatovao da dozvola boravka kategorije C ("Niederlassungsbeëilligung C"), koju posjeduje Azem Syla, istekla. Na osnovu toga, Upravni sud je naredio da se Syli oduze dozvola boravka i da napusti Švicarsku do 15. maja. Na osluku Suda Syla je 8. aprila uložio žalbu protiv nje.

U ponedjeljak je list Koha Ditore pokušao da dobije stav Azema Syle, ali ga nisu mogli dobiti. Njegov vozač i tjelohranitelj, Artan Vila, koji je posrednik za komunikacije sa Sylom, nije otvarao telefon. No, njegov advokat na Kosovu, Tomë Gashi, rekao je da je ono što su novine pisale u ponedjeljak bilo vrlo šokantno...

"Šokantno je jer se ne bavimo Azemom Sylom kao običnim građaninom Kosova, nego Azemom Sylom, koji je u vremenskom razdoblju u kojem se kaže da je uzimao sredstva nezakonito od države Švicarske, bio vođa Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK/OVK), odnosno komandant Glavnog štaba UÇK-a", rekao je Gashi. "A kao drugo, imamo posla s Azemom Sylom, poslanikom Skupštine Kosova. Ovo je za mene kao običnog građanina šokantno, ali i kao njegovog advokata."

U presudi Suda je navedeno da je podnositelj tužbe, u ovom slučaju Azem Syla, otišao u Švicarsku 20. oktobra 1994, zajedno sa ženom i troje djece i zatražio azil. 4. avgusta 1995. godine, njemu i porodici je odobren azil. 14. oktobra 1999. Syla je dobio boravišnu vizu kategorije C u Švicarskoj.

U sudskoj odluci stoji da je Syla tokom rata bio šef Glavnog štaba UÇK, a nakon rata je obavljao dužnost ministra Odbrane. Iz tih razloga njemu je poništen status izbeglice 6. oktobra 2000. godine. Između 14. januara 2000. i 14. januara 2005. godine, prema rješenju, Syla je u više navrata putovao s njegovim pasošem Republike Albanije u Albaniji i na Kosovu, ali nikada direktno iz Švicarske. S švicarskim dokumentima ("plava kartica za putovanje") koja je bila važeća od 4. septembra 1998. do 15. decembra 2006. Syla je putovao nekoliko puta iz Albanije i u ALbaniju, kao i nekoliko putovanja u Švicarskoj.

"Tokom boravka u Švicarskoj, Azem Syla nikada nije radio. Nakon njegova dolaska u Švicarskoj dobio je socijalnu pomoć i od 2002. godine dodatne doprinose, a što se tiče psiholoških razloga, on je imao invalidsku stopu od 100 posto", stoji u ovoj odluci. Dodatni doprinosi iz Suda su vrsta penzije koja se plaća iz švicarskog invalidskog osiguranja, kada je dotična osoba ima manju penziju, pošto nije plaćala dovoljno doprinosa u penzijsku kasu.

Tokom tih godina, na osnovu odluke Upravnog suda Kantona Solothurnit, Azem Syla iz švicarskog invalidskog osiguranje je dobilo ne manje od 426 hiljada franaka, pretvoreno u eurima oko 350 hiljada eura. Trenutno u Sudu za osiguranje odvija se postupak kako bi se zaustavilo plaćanje dodatnih doprinosa - penzije Azemu Syli. U osluci nadalje stoji da je Syla u periodu od 2001. do 2003. godine završio studije na daljinu na privatnom univerzitetu Leibniz u SAD-u, kako bi dobio zvanje magistra. Na istom unoverzitetu je završio i doktorat. Od 1999, on je član Predsjedništva Demokratske stranke Kosova, sadašnjeg premijera Kosova, Hashima Thaçija.

Od 2008, Syla je počasni predsjednik Međunarodne konferencije biznisa i razvoja Finansijskog Instituta Kosova. U decembru 2010, Syla je izabran za poslanika Skupštine Kosova. Sud je podvukao da su švicarske vlasti pogriješile kada su 14. oktobra 1999. godine Azemu Syli dali boravišnu vizu C jer je neosporno da je u to vrijeme on šef Glavnog štaba UÇK i sudionik na Konferenciji u Rambujeu.