Trgovina, industrija, međunarodna spoljna politika, carina i porezi bile su glavne teme dijaloga o procesu stabilizacije i pridruživanja. Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar potvrdio je spremnost EU da pruži podršku Kosovu ka jačanju trgovinskih odnosa sa EU, saopšteno je iz kancelarije Evropske komisje u Prištini.

Žbogar je na sastanku  izjavio da je EU  spremna da podrži kosovske vlasti u pripremama za jačanje administrativnih kapaciteta u cilju sprovođenja trgovinske politike, koja može dovesti do trgovinskih sporazuma.

Potpredsjednik Vlade Kosova  i ministar trgovine i industrije, Mimoza Kusari Lila je na sastanku kazala da je Kosovo postiglo vidljiv napredak u pogledu početka pregovora o slobodnoj trgovini čime su, kako je kazala,  trgovinski odnosi između Kosova i EU poboljšani.

Predstavnici EK i kosovskih vlasti su takođe razgovarali o postignutom napretku u oblasti industrije i međunarodne spoljne politike, carine i oporezivanja.

Iz Evropske komisije saopštavaju da će nastaviti da pomno prate napredak Kosova u ovom procesu. Zaključci sa jučerašnje sjedice biće uvršćeni u izvještaj o napretku Kosova koji će biti predočena na sljedećem plenarnom sastanku koji će biti održan jula ove godine.