Predsjednik Opštine Parteš Nenad Cvetković, izjavio je danas da je Policiji Kosova prijavio pet radnika MUP-a Srbije zato što su pretili i uznemiravali Srbe koji žive u toj opštini.

Cvetković je za agenciju Beta izjavio da su uhapšeni radnici Policijske uprave Gnjilane pretili dvojici radnika u opštini Parteš Ivici Jančiću i Nikoli Pavloviću.

Njima dvojici je, kako je rekao, na saslušanju u Vranju, gdje je od 1999. izmještena PU Gnjilane, zaprećeno da moraju da napuste kosovske institucije ili će biti uhapšeni.

Opština Parteš formirana je po planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisaarija i obuhvata isključivo naselja u kojima žive Srbi u opštinama Gnjilane i Kamenica.

“Jančić i Pavlović su inspektor i šef obezbjeđenja u opštini Parteš u kojoj 100 odsto žive Srbi. Pripadnici PU Gnjilane uručili su im pozive da se jave u Vranje, kada su se javili tri sata su saslušavani, prećeno im je da će biti uhapšeni ako ne napuste kosovske institucije”, rekao je Cvetković.

Prema njegovim riječima, njih dvojica su poslije saslušanja dobila i pisanu izjavu u kojoj se navodi sve sa saslušanja.

“Mi se ne bavimo visokom politikom, pokušavamo da zaštitimo Srbe koji ovdje žive. Preko opštine Parteš 500 ljudi prima platu koji prije toga nigde nisu radili”, rekao je on.

On je naveo da neki od policajaca koji su uhapšeni u subotu 25. februara imaju po više desetina prijava zbog raznih krivičnih dijela.