Šefovi diplomatija 27 zemalja članica EU na sastanku Savjeta za opšte poslove u Briselu donose odluku o tome da li će Srbija dobiti status kandidata, koju bi šefovi država i vlada trebalo da potvrde na samitu 1. i 2. marta.

Kako javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozvijak, donošenje odluke, koja je trebala biti saopštena u 13 časova, odloženo je za kasnije jer Rumunija uslovljava podršku rješavanjem pitanja vlaške manjine u Srbiji. Poljska i Litvanija su, prema posljednjim informacijama, pružile podršku kandidaturi Srbije.
 
"Do zastoja je došlo zbog stava Rumunije. Rumunija se iznenada, potpuno neočekivano, usprotivila davanju podrške srpskoj kandidaturi, zahtjevajući da se u tekstu pojavi referenca o manjinskim pravima, a posebno o pravima vlaške manjine u Srbiji. Prema informacijama kojima raspolažem, na tome Bukurešt uporno insistira, pokazujući veliku nekooperativnost, tako da trenutno – jednostavno nema rješenja. Otuda će ministri morati da se ovoj temi vrate kasnije popodne. Međutim, među evropskim diplomatama postoji vjerovanje i očekivanje da će se danas, uprkos svemu, postići sporazum", rekao je Jozvijak za RSE.
 
U zaključcima Saveta ministara se takođe navodi i rečenica u kojoj stoji "prima na znanje namjera Evropske komisije o početku rada na studiji izvodljivosti" kada je riječ o stabilizaciji i pridruživanju Kosova.