Ragiranje na tekst “Spas u Restelici”, autora Agrona Bajramija, publiciste i glavnog i odgovornog urednika “Koha Ditore” iz Prištine.

Cijenimo da gospodin Agron Bajrami primijećuje da smo svi ljudi, te da je veoma teška tragedija u Restelici, selu na jugu Kosova, sve približila... kako u državi Kosovu tako i van njega. Možda jedino one sa genom mržnje nije pogodila tragedija koja se dogodila 11. februara kada je snježnoj lavini sa nekoliko zatrpanih kuća, nestala desetočlana bošnjačka porodica Reka i kada su “spasioci pronašli petogodišnju Amseru, djevojčicu koja je čudom preživjela više od 12 sati pod snijegom, zatrpana dok je još bila u snu”, kako pojašnjava i sam Bajrami. Međutim...

Nedopustivo je da gospodin Agron Bajrami, koji spada u infomisanije ljude na Kosovu, a i gl. odg. urednik je "Koha ditore", koji zanemaruje činjenicu da u Restelici ne živi samo goranska (tzv. nacionalna) zajednica - kako on kaže - već da tamo ima i veliki procenat mještana koji su se sa ponosom nacionalno izjašnjavaju da su Bošnjaci. Ovu činjenicu trebao je upravo on kao albanski intelektualac, ali i urednik "Koha ditore", uzeti u obzir, upravo iz razloga, jer je Restelica jedno od najnaseljenijih sela na Kosovu...

Ne želimo se upuštati u razloge gospodina Agrona Bajramija zašto zanamaruje ovu činjenicu, ali je očigledno da to čini svjesno i namjerno.
 
Ovo je upravo nedopustivo iz razloga zato što je više od stoljeća bilo zabranjivano Bošnjacima da se nacionalno izjasne ono što jesu. Ali nakon 19 godina od povratka nacionalnog imena i preimenovanja muslimanske nacije u BOŠNJAČKU, na Svebošnajčkom saboru 1993. u Sarajevu, najzad i priznanja ove nacije pod ovim imenom i na Kosovu, kao i u ostalim državama koje su nastale na ex jugoslovenskom prostoru, Bajrami (iako bezpotrebno u ovoj tragediji) prilikom nabrajanja naroda na Balkanu, još uvijek Bošnjake podvodi pod komunističku odrednicu “Muslimani”?! Što je nedopustivo da se u Restelici, odnosno Gori, ne spominju Bošnjaci? Ako ni zbog čega drugog, iz jednog prostog razloga što su Bošnjaci u Restelici, odnosno Gori, uz pomoć bošnjačke političke, NVO i vjerske komponente, te medija na bosanskom jeziku, dali ključni doprinos i u spomenutoj teškoj tragediji - da se svi prije svega osjetimo kao ljudi, kako je i sam istakao na početku teksta. Naročito su ovi ljudi i ove opcije, nacionalno opredjeljeni kao Bošnjaci, dali doprinos da se odbiju (daljnje) manipulacije od strane srbijanskog režima i makedonskih im pratilaca. Mogao je Bajrami to propratiti u medijima.

Vjerovatno je redovno potrebno podsjećati javnost, pogotovo onu koja ionako nije mnogo zainteresirana, da su srbijanski režimi još od 1990. godine radili svim sredstvima da se mještani u dvadesetak sela u Gori odvoje od bošnjačkog nacinalnog deklarisanja i izjasne kao Goranci, iako su se 1981. i 1991. godine u Gori na popisu stanovništva 100 odsto nacionalni izjasnili da su Muslimani.

Nastavak manipulacija Beograda uz upumpavanje redovnih političko-financijskih injekcija njihovim saradnicima po Gori produžen je sve do ovih dana. Zar Bajramiju stvarno nije jasno, zašto srpiski nacionalisti to čine na Kosovu i to baš preko leđa nesrba?!

Tragedija izazvana lavinom u Restelici, kojom prilikom je poginulo 10 članova porodice Reka i uništeno ili oštećeno 30-tak kuća, samo je podsjetila javnost, na Kosovu i van njega, da ni aktuelni srbijanski režim pod Tadićevim opankom, nije odustao od manipulacija s Gorancima niti od paralelnih struktura i u Gori na Kosovu, te da se ne libi da pod šajkačom navodne humanosti iskoristi ovu tragediju za nastavak svoje antibošnjačke ali i antikosovske politike. Bajrami treba da zna da su i u ovoj tragediji Bošnjaci Restelice suprotstavili i javno poručili Beogradu da ne manipulira sa tragedijom!

Pojedine strukture iz Makedoniji, koje politički i nacionalistički (šovinistički) misle isto i rade kao i one srbijanske, i ovdje su se pojavile u ulozi lešinara da probaju da nastave nagrizanje ranjenog bošnjačkog tkiva u Gori od srbijanskog mrcvarenja unazad 20 godina.

Tim nas prije začuđuje, duboko iznenađuje i zabrinjava da jedan kosovski publicista albanske nacionalnosti, bez imalo sumnje o svemu ovome informisan čovjek, ove režimske igre iz Beograda pokušava da zataška prikrivanjem bošnjačkog faktora u Gori. Da li urednik "Koha ditore", sa ovim činom igra po beogradskim taktovima ili se pak nastoji dodvoriti Đukanovićevom režimu koji je u CG razbio bošnjački korpus na više nacionalnih grupica sa kojima godinama vješto manipulira?!

Na stranu sada još jedno pitanje, što donekle i možemo razumjeti, da gospodin Agron Bajrami ključni doprinos mještana Restelici u akciji spašavanja i pomoći nastradalima - stvalja u N-tu po zasluzi.
 
Na Agronu Bajramiju je da ispravi svoj stav ili da ostane sa nakaradnim srpsko-makedonskim.

S poštovanjem,
Esad Krcić,
gl. urednik web magazina Bošnjaci.Net
New York, 25. februar 2012.