Snimak koji prikazuje kineskog dečaka koga su roditelji naterali da skoro go trči kroz snijeg po žestokom minusu izazvao je burne reakcije i debate na internetu. Snimak je napravljen tokom porodičnog odmora u Njujorku, u vrijeme Kineske nove godine.

Otac dečaka je svog sina pokušao da nauči da bude snažan i zdrav, a snimak je izazvao raspravu o "kineskom" vaspitanju "čvrstom rukom", koji je opisala Amerikanka kineskog porekla Emma Chua u knjizi "Ratnički poklič majke-tigrice".

Na snimku, koji je snimio i na internet postavio otac, dječak, u donjem vešu i patikama, trči po snijegu i uplakano moli oca da ga uzme u ruke. Oba roditelja su ga povremeno podsticala da legne u snijeg što on napokon i čini, nakon što ga je majka natjerala.

Snimak su pogledale na desetine hiljada ljudi, a neke od rekcija bile su prilično burne.

"Ne slažem se sa ovim... Djeci bi trebalo dati srećno detinjstvo. Iako ti užasni roditelji kažu da to rade za dobrobit svog djeteta, ali ja mislim da oni samo hoće da se hvale kasnije" jedan je od internet komentara na snimak.

Otac dječaka je dobio ime "Tata- orao", što je aluzija na Chuovu, koja je takođe izazvala kontroverze kada je objavila knjigu o vaspitanju dece "čvrstom rukom".

Kineski reporteri koji su uspjeli da intervjuišu oca saznali su da je snimak napravljen tokom porodičnog odmora u Njujorku, u vreme kineske Nove godine, i da je temperatura bila 13 stepeni ispod nule, prenosi AFP.

On je tom prilikom rekao da se trudi da ojača svog sina koji je rođen dva mjeseca prije vremena i ima nekoliko zdravstvenih problema.

Kineska politika jednog djeteta stvorila je generaciju jedinaca koji su često okarakterisani kao razmaženi, ali istovremeno, djeca bivaju pritisnuta da na uštrb slobodnog vremena uče što vise kako bi bolje prošli na kineskom tržištu rada gdje vlada oštra konkurencija.