Uredba Vlade Srbije o slobodi kretanja na graničnim prelazima sa Kosovom je neprihvatljiva za kosovske Srbe, zaključak je danas održanog zajedničkog sastanka ilegalnih predstavnika Srba u Zvečanu, prenosi beogradski Blic.

Na sastanku su učestvovali takozvani načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, predsjednici četiri srpske opštine na sjeveru i njihovih skupština, kao i predsjednici odborničkih grupa u lokalnim parlamentima.

Takođe je najavljeno da će skupštine opština sa sjevera Kosova odlučiti o raspisivanju referenduma na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju albanske institucije na sjeveru Kosova.

Najavljeno je da će referendum najverovatnije biti održan 15. februara - na Dan državnosti Srbije.
 
"Uredba je nanijela veliku štetu Srbima koji žive na Kosovu i mi se sa njom ne slažemo", rekao je ilegalni predsednik opštine Mitrovica Krstimir Pantić.

On je dodao da ne postoji zakonski osnov da Uredba bude stavljena van snage.

"Naša je obaveza da kažemo da je ona za nas nepovoljna i da se sa njom ne slažemo", rekao je Pantić i dodao da će barikade na sjeveru Kosova ostati i dalje, ali da Srbi neće ulaziti ni u kakav sukob s pripadnicima KFOR-a i EULEX-a.

"Ako barikade budu uklonjene silom, Srbi će postaviti nove, i tako pokazati da se ne slažu s jednostranim potezima Prištine i nasilnim akcijama KFOR-a", rekao je Pantić.