Djevojčica iz Indonezije, nestala u razornom tsunamiju 2004. godine, vratila se roditeljima nakon sedam godina. Meri Yulanda početkom sedmice pojavila se u kafiću u Meulabohu, tražeći svoje roditelje, piše BBC. Ispričala je kako ju je nakon tragedije pronašla udovica te je prisilila da za nju radi kao prosjak. Djevojčica se oslobodila tek prošle sedmice.

Sjeverna indonezijska pokrajina Achen najgore je bila pogođena strašnim tsunamijem koji je u smrt odveo čak 230 000 ljudi. Hiljade tijela nikada nije pronađeno pa mnoge porodice nikada nisu pokopale svoje najbliže.

Meri, koja sada ima 14 godina, vratila se u rodni grad, a sjećala se samo imena svojeg djeda, Ibrahima. Srećom, neko u kafiću poznavao je čovjeka i njemu uputio Meri. 'Kada sam vidjela svoju majku, odmah sam uznala da je to ona. ', rekla je djevojčica.

Starija kći vodi se kao nestala

'Vrisnula je 'mama', i potrčala joj u zagrljaj. Čvrsto su se zagrlile i počele plakati', prepričao je Tarmius, otac djevojčice, dirljivu scenu. Majka, koja se već pomirila s činjenicom da kći više nikada neće vidjeti, kaže da na prvu nije odmah prepoznala Meri.

'Madež na trbuhu i ožiljak na licu dokazali su mi da je to moja djeovjčica'. ispričala je. 'Ne mogu vam riječima opisati koliko sam sretna i zahvalna', dodala je. Meri i njezina sestra nisu bile zajedno s roditeljima kada je tsunami pogodio njihovo selo Ujong Baroh. Nakon tragedije, roditelji su dali sve od sebe da pronađu kćeri, no nisu uspjeli. Starija kći još uvijek se vodi kao nestala.