SAD u potpunosti podržavaju plan kosovske vlade i Međunarodne civilne kancelarije da se sjever Kosova integriše u kosovski pravni sistem, rekao je Kristofer Dell.

Poslije sastanka s ministarkom pravde Kosova Nekibe Kelmendi, američki ambasador na Kosovu novinarima rekao da su pokušaji Srbije da ponovno nametne svoj pravni sistem na Kosovu otvoreno gaženje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a.

Dell i Kelmendijeva su potpisali Memorandum o razumijevanju, koji predviđa pomoć američke vlade Kosovu na izradi ključnih pravnih riješenja, kao što je krivični zakon.

"Ova rezolucija (SB UN) priznaje teritorijalni integritet Kosova i činjenicu da na Kosovu postoji samo jedan sistem vladavine. Sve zemlje i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova priznaju validnost Rezolucije 1244", rekao je američki ambasador.

Dell je naveo da je svaka država dužna da se suprostavi paralelnim strukturama vlasti na Kosovu.

"Ono što je zaboravljeno da se kaže posljednjih deset godina jeste da Rezolucija 1244 jasno kaže da sem oduzimanja vlasti Srbije nad Kosovom, pokušaji Beograda za ponovno nametanje sistema pravosuđa na Kosovu predstavljaju njeno otvoreno gaženje. Ta rezolucija priznaje postojanje samo jednog pravnog sistema na Kosovu", rekao je Dell.

Američki ambasador je rekao da zna da su građani sjevera Kosova frustrirani jer žive pod "kriminalnim paralelnim strukturama" koje su proširile svoju vlast u tom dijelu Kosova.

Prema njegovom mišljenju, "kriminalne strukture" organizovane na sjeveru Kosova su u potpunosti povezane sa takozvanim paralelnim strukturama vlasti.

"Kriminalci nezavisno od entičke pripadnosti, bez obzira da li se radi o Srbima  ili Albancima, zajednički djeluju i preživljavaju tamo gdje nema vladavine zakona. Prvi koji zbog toga pate jesu oni koji tamo žive", rekao je Dell.