Premijeri Kosova i Srbije

Premijeri Kosova i Srbije, Isa Mustafa i Aleksandar Vučić, sastaće se u ponedjeljak, 9. februara u Briselu kako bi nastavili dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Nakon više od deset mjeseci pauze u razgovorima, za stolom će se naći novi premijeri i Kosova i Srbije koji će, kako je najavljeno iz Brisela, razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmijeniti mišljenja o načinima za nastavak procesa normalizacije odnosa.
To će biti prvi sastanak na visokom nivou od izbora novih vlada u Beogradu i Prištini, kao i prvi sastanak od kako je dužnost visoke predstavnice EU preuzela Federica Mogherini, koja je zamjenila Catherine Ashton.
U međuvremenu održan je niz tehničkih dijaloga, razgovaralo se o energetici, slobodi kretanja, proširene su uloge oficira za vezu.
Do sada su održane 23 runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, a posljednja je bila 31. marta 2014. godine kada su se sastali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaçi uz posredovanje visoke predstavnice EU Catherine Ashton.
Delegacija Prištine očekuje razgovor o pozivnom telefonskom broju za Kosovo i formiranju Osnovnog suda na sjeveru Kosova.