Tromjesečni izvještaj o Kosovu

Generalni sekretar Ban Ki Moon je naveo da razlog za zabrinutost daju izvještaji o masovnom odlivu stanovništva sa Kosova u posljednjim mjesecima. On je ocjenio da poslije konstituisanja vlade i parlamenta, treba da se osnuje specijalni sud za zločine.

"Pozivam kosovske političke vođe da udvostuče svoje napore za jačanje širokog razumjevanja javnosti i konsenzusa o tom pitanju, s obzirom na njegov značaj za budućnost Kosova", navodi se u izvještaju.
Specijalni istražni tim EU pod vođstvom glavnog tužioca Euleca Clinta Williamsona, vodio je istragu o ratnim zločinima koje su na Kosovu počinili kosovski Albanci tokom i poslije 1999. godine, kao i o navodima izvestioca Savjeta Evrope, Švicarca Dicka Martyja o trgovini organima zarobljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu. 
Ban je u redovnom tromjesečnom izvještaju o Kosovu naveo da treba nastaviti napore u pogledu vladavine zakona i promovisanju istinskog dugoročnog pomirenje među kosovskim zajednicama. 
Ban Ki Moon je istakao da očekuje što ranije potpuno i iskreno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu na visokom nivou u kojem posreduje EU. 
"Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje, u skladu sa sporazumom, asocijacije/zajednice srpskih opština", naveo je Ban Ki Moon. 
Ban je naveo da razlog za zabrinutost daju izvještaji o masovnom odlivu stanovništva sa Kosova u posljednjim mjesecima, i da u tom svijetlu pozdravlja napore kosovskih vlasti da se uhvate u koštac sa pitanjem migracije. 
Generalni sekretar UN je pozdravio i brze korake preduzete kako bi se istražile optužbe za korupciju u UN, kako one ne bi bile iskorišćene da se potkopa važna uloga koju ta misija EU igra na Kosovu i kako bi sve strane nastavile da sa njom sarađuju.