Predstavnici kosovske vlade odbijaju prijedlog zvaničnika Beograda o dijalogu za regulisanje funkcionisanja prijelaza na Jarinju i Brnjaku.

Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je za list "Koha ditore" da je funkcionisanje prelaza unutrašnja stvar Kosova.

Tahiri je, kako navodi list, pozvala zvaničnike u Beogradu da poštuju sporazum o carinskim pečatima postignut 2. septembra u Briselu i da ne troše vrijeme u traženju dijolagu o funkcionalizaciji graničnih prijelaza, rekavši da je beogradski tim pokušao tokom posljednje runde dijaloga da otvori pitanje funkcionisanja prijelaza na sjeveru.

"O graničnim prijelazima nismo ni ranije diskutovali niti ćemo diskutovati, jer sporazum o slobodnoj trgovini reguliše to pitanje i primjenjuje se na poseban način", rekla je Tahiri.

"Postoje pravila EU-a u vezi ovog pitanja. Mi primjenjujemo ta pravila i Ustav Kosova”, navela je Tahiri.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi rekao je da se plan vlade o funkcionalizaciji prijelaza na severu sprovodi vrlo dobro i da su na prijelazima svakodnevno kosovski carinici i policajci.

Rexhepi je rekao da je situacija na sjeveru mirna, navodeći da su putevi i dalje blokirani, ali "da će se Srbi vrlo brzo zamoriti i uvidjeti da od tog posla nema ništa".